Budi dio naše mreže
Izbornik

Ključna riječ: za-krizen

Oratorij „Za križen“: hvarska procesija u riječkog katedrali

Mješoviti župni zbor „Sveta Cecilija“ iz Jelse na otoku Hvaru i Bratovština Presvetog Oltarskog Sakramenta koji su u petak 23. veljače u katedrali sv. Vida u Rijeci koncertno približili hvarsku procesiju koja je 2009. uvrštena na UNESCO-ovu listu reprezentativne nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

„Za križen“ s Hvara u Rijeku

Koncert tradicijskih korizmenih napjeva s otoka Hvara pod zaštitom UNESCO-a, koji će 23. veljače biti održan u katedrali sv. Vida, najavljen je na konferenciji za novinare dva dana ranije u Nadbiskupskom domu u Rijeci.

Održava se pokornička noćna procesija „Za križen” na Hvaru

Pokornička cjelonoćna procesija „Za križen”, koja se punih pet stoljeća obavlja na otoku Hvaru u noći s Velikoga četvrtka na Veliki petak, održat će se i ove godine u noći sa 6. na 7. travnja kao stoljetni izraz vjerničke i kulturne tradicije vjernika otoka Hvara.

Oratorij "Za križen" u grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice

U sklopu drugog dana duhovno-kulturnoga triptiha u grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice u Križevcima, u subotu 15. listopada, održan je koncertni oratorij ''Za križen'' u izvedbi župnoga zbora ''Sveta Cecilija'' župe Uznesenja Marijina iz Jelse na otoku Hvaru, autora i istovremeno voditelja i dirigenta Slavka Reljića, povjerenika za liturgijsku glazbu Hvarske biskupije. Prisutan je bio i križevački vladika mons. Milan Stipić.

Uz posebne mjere zaštite na Hvaru održana procesija Za križen

Na Hvaru je u petak 10. travnja održana tradicionalna procesija "Za križen" jedinstveni izraz pučke pobožnosti stanovnika središnjeg dijela otoka Hvara koja se održava već pet stoljeća, no ove godine u njoj je zbog pandemije koronavirusa moglo sudjelovati 15-tak osoba.