Budi dio naše mreže
Izbornik

Oratorij „Za križen“: hvarska procesija u riječkog katedrali

Rijeka (IKA)

Mješoviti župni zbor „Sveta Cecilija“ iz Jelse na otoku Hvaru i Bratovština Presvetog Oltarskog Sakramenta koji su u petak 23. veljače u katedrali sv. Vida u Rijeci koncertno približili hvarsku procesiju koja je 2009. uvrštena na UNESCO-ovu listu reprezentativne nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Zbor i Oratorij pripremio je skladatelj i dirigent Slavko Reljić koji je dirigirao te večeri u riječkoj prvostolnici.

Dobrodošlicu svima poželio je na početku rektor katedrale, Mario Tomljanović, a nakon njega, o procesiji je govorio župnik Jelse, Stanko Jerčić. Tradicija procesije duga je 500 godina i neprekinuto se događa u noći s Velikog četvrtka na Veliki petak. Obuhvaća šest mjesta otoka Hvara: Jelsu, Pitve, Vrisnik, Svirče, Vrbanj i Vrbosku, kroz koja se pjevaju pjesme i napjevi koji su izvedeni na koncertu, poput: „Nut mislimo o tom danas ki na križu umri za nas…“, „Psalam 50. – Smiluj se meni, Bože“, „Gospina krunica“ i druge skladbe.

Križ nosi križnonoša, vjernik laik, kojemu župnik u crkvi predaje križ uz kraći nagovor u kojemu ističe značenje procesije i čast koja mu je pripala. Staza je duga 25 kilometara i križonoša nigdje ne može sjesti. On te noći samo hoda noseći križ i u crkvama kleči. U zoru, dolaskom u Jelsu, posljednje metre procesije križonoša trči u naručje svome župniku što je kao uvod u koncert u Rijeci predstavljeno prije glazbene izvedbe.

Trostavačni oratorij sastoji se od niza tradicijskih napjeva za liturgijske i paraliturgijske pjesme koje se u Jelsi pjevaju tijekom korizme i Velikog tjedna. Manji broj napjeva potječe iz Staroga Grada i grada Hvara. Vrhunac oratorija predstavlja izvedba drevne poeme iz 15. stoljeća „Gospin plač“, koja svojim arhaičnim napjevom predstavlja jedinstvenu glazbenu pojavu. Ova poema u Rijeci je izvedena u mraku, uz ugašena svjetla u riječkoj prvostolnici i baklje koje su gorjele u rukama članova Bratovštine koje su približile publici autentičnost izvedbe na hvarskoj procesiji.

Po završetku koncerta zahvalnu riječ gostima s otoka Hvara, kao i Miljenku Kapoviću, predsjedniku Organizacijskog odbora i članu Bratovštine Presvetog Oltarskog Sakramenta, uputio je riječki nadbiskup Mate Uzinić. Zahvalio je što su Rijeku uvrstili u „svoju procesiju“ i pridružili mjestima kroz koja prolaze i pjevaju drevne korizmene napjeve. Hvala vam što ste prenijeli emocije biblijskog čovjeka i emocije vaših predaka koje možemo usvojiti kao svoje emocije jer križ i ono što je povezano s križem dio je i naše svakodnevnice, rekao je mons. Uzinić.

Posebne zahvale uputio je voditelju zbora, dirigentu i skladatelju Slavku Reljiću, kao i župniku Jelse, Stanku Jerčiću, na posvjedočenom prijateljstvu i blizini koju su, unatoč udaljenosti, nastavili gajiti. Na kraju, najavio je da će Oratorij „Za križen“, u subotu 24. veljače u 18 sati biti izveden u crkvi Uznesenja BDM u Crikvenici, a u nedjelju 25. veljače nadbiskup će predvoditi misu u katedrali sv. Vida u Rijeci s početkom u 11 sati i na njoj će propovijedati župnik Jelse. Na misi će, uz katedralni zbor, pjevati i župni zbor iz Jelse.