Budi dio naše mreže
Izbornik

„Za križen“ s Hvara u Rijeku

Rijeka (IKA)

Koncert tradicijskih korizmenih napjeva s otoka Hvara pod zaštitom UNESCO-a, koji će 23. veljače biti održan u katedrali sv. Vida, najavljen je na konferenciji za novinare dva dana ranije u Nadbiskupskom domu u Rijeci.

Uvod je dao domaćin, generalni vikar i rektor riječke katedrale Mario Tomljanović, a više o samoj tradiciji procesije „Za križen“ na Hvaru govorio je Miljenko Kapović, predsjednik Organizacijskog odbora i član Bratovštine Presvetog Oltarskog Sakramenta.

U katedrali će u petak 23. veljače, a zatim i dan kasnije 24. veljače u župnoj crkvi Uznesenja BDM u Crikvenici, nastupiti mješoviti župni zbor „Sveta Cecilija“ iz Jelse i Bratovština Presvetog Oltarskog Sakramenta. Scenskim će nastupom, ne samo pjesmom, dočarati dio atmosfere višestoljetne tradicije hodanja „Za križen“ na otoku Hvaru koja je 2009. uvrštena na UNESCO-ovu listu kulturne baštine čovječanstva.

„Znakovito je da će procesija koja se zove ‘Za križen’ biti izvedena u našoj katedrali u kojoj se časti Čudotvorno raspelo. To vidim kao susret dvaju križeva, susret našega naroda koji s juga Jadrana dolazi ovdje na sjever.“ Pozvao je Riječane da dođu te večeri u katedralu i osjete „svečanost korizme“. „Korizma nije samo vrijeme tugovanja nego priprave za Uskrs. U toj pripravi trebamo otvoriti naše uši kako bismo čuli bogatstvo drugih. Vjerujem da će nam oni svojim nastupom dočarati smisao korizmenog puta, a to je ići za križem, ići za Kristom i biti onaj koji će pomoći svima koji su u potrebi.“

Prof. Kapović pobliže je opisao jedinstvenu pučku manifestaciju s tradicijom koja traje više od 500 godina. Događa se u noći Velikog četvrtka u Jelsi i još 5 okolnih župa. U 22 sata, 6 zasebnih procesija „Za križen“ kreću iz svake od tih župa i obilazeći svaku župu u punom se krugu vraćaju na mjesto od kuda su krenuli. Posebna čast pripada čovjeku koji nosi križ. Svake je godine drugi križonoša, a popis osoba kojima će pripasti ta čast proteže se u narednih 30 godina. Nositi križ velika je čast, ali i zahtjevan zadatak na putu dugačkom 25 kilometara koji traje cijelu noć. Uz to križonoša hoda bos i ne smije nikada ispustiti niti prisloniti teški drveni križ.

Iznijevši još brojne detalje, Kapović je istaknuo kako s ovim programom u posljednjih 15 godina župni zbor „Sveta Cecilija“ iz Jelse i Bratovština Presvetog Oltarskog Sakramenta redovito svake korizme gostuju u nekom od hrvatskih gradova. Sve je počelo upravo u Rijeci 2009. godine, u koju se ove godine vraćaju.

Oratorij kojega će izvesti sastoji se od niza tradicijskih korizmenih napjeva izvedenih u specifičnom narječju i izričaju. Vrhunac oratorija predstavlja izvedba drevne poeme iz 15. stoljeća „Gospin plač“, koja svojim arhaičnim napjevom predstavlja jedinstvenu glazbenu pojavu.

Koncert u katedrali sv. Vida u petak 23. veljače započinje u 19 sati, a dan kasnije, u subotu 24. veljače u župnoj crkvi Uznesenja BDM u Crikvenici u 18 sati. Dirigent na oba koncerta je Slavko Reljić, a ulaz na koncerte se ne naplaćuje.