Budi dio naše mreže
Izbornik

Župna svetkovina sv. Josipa proslavljena u Veloj Luci

Vela Luka (IKA)

Župna svetkovina sv. Josipa, ujedno Dan općine, proslavljeni su u utorak 19. ožujka 2024. u Veloj Luci.

Svečano misno slavlje s procesijom predvodio je župnik Župe sv. Petra u Supetru na Braču don Pavao Gospodnetić.

Na početku propovijedi svima je čestitao svetkovinu zaštitnika sv. Josipa. „Nama je slaviti svece i sv. Josipa nešto tako samo po sebi razumljivo“, nastavio je. Po svijetu bi se našli mnogi, pa i kršćani, koji bi rekli da je „slavlje svetaca nešto pogrešno, da smo njima zamijenili Boga“ i da čineći to, mislimo da činimo nešto dobro, a zapravo činimo nešto loše, dodao je propovjednik.

Promišljajući zašto je dobro slaviti svece i postoji li mogućnost da ih se slavi na pogrešan način, naveo je riječi iz Rimskog misala: „Njihov život nam je primjer, njihov zagovor pomoć, a zajedništvo s njima izvor pravoga bratstva.“ Da bi štovanje svetaca bilo na korist i da bi to bio ispravan čin vjere, potrebno je ujediniti ova tri elementa, objasnio je supetarski župnik.

Na primjeru sv. Josipa zatim je promotrio sva ta tri elementa. Pojašnjavajući što to znači da je sv. Josip zagovornik, naveo je da ga se štuje kao zaštitnika Crkve te mnogih država, među kojima i domovine Hrvatske. Osim toga zaštitnik je mnogih gradova, očeva, zagovornik dobre smrti itd. Zagovornik je onaj koji na tom planu pomaže. Znamo da Bog u krajnosti pomaže, ali se njima molimo da budu neki kanal Božje pomoći – pojasnio je don Pavao.

Govoreći o sv. Josipu kao primjeru za život potaknuo je vjernike na razmišljanje o tome žele li da im sv. Josip bude primjer, da im život bude poput Josipovog. Naveo je neke mučne situacije koje je svetac morao proživjeti. Objasnio je također kako ih je razrješavao vjerujući Bogu. „Uzeti sv. Josipa za primjer, nije baš lako. Neće nam u životu sve biti lako i jednostavno. Ali ćemo biti poput njega, poslušni Božjem glasu. I vjerovat ćemo čak i onda kad se na prvu sve čini preteško“, naglasio je.

O sv. Josipu u kontekstu zajedništva svetaca koji su izvor pravog bratstva za živuće vjernike propovjednik je pojasnio da pojam bratstva ne znači da se svi u svemu slažu, nego da im je isti Otac. Upozorio je na opasnosti krivog interpretiranja bratstva te naglasio da to što je Bog otac ne podrazumijeva savršeno slaganje u svemu.

Primijetio je da je roditeljima teže ako su njihova djeca u svađi, nego samoj braći i sestrama. Ako želim biti kršćanin, kazao je predslavitelj, onda trebam znati „da ta ljubav na koju smo pozvani ima izvor u Božjem srcu koje ljubi nas i koje ljubi svakoga jednako. To je izvor našeg mogućeg pravog bratstva i ljubavi unatoč neslaganjima“.

Misu su suslavili svi svećenici otoka Korčule i Lastova na čelu s dekanom don Franom Kurajom. Svima je za sudjelovanje zahvalio domaći župnik don Hrvoje Katušić. Podsjetivši da je svetkovina sv. Josipa ujedno Dan općine župnik je čestitao načelnici i pozdravio uzvanike iz društveno-političkog života. Među brojnim vjernicima bili su i članovi bratovština iz Blata i Kumpanija Vele Luke u živopisnim nošnjama.

Liturgijsko pjevanje predvodio je župni zbor, a brojni ministranti i ministrantice sudjelovali su u procesiji i na misi. Sviranjem je ozračju slavlja pridonijela Narodna glazba Vela Luka i barjaci. Procesija je počela u župnoj crkvi uz pjevanje pjesme „Josipe, o oče sveti“, a kip sv. Josipa nosili su predstavnici župne zajednice.

U nedjelju 17. ožujka u župnoj crkvi sv. Josipa izveden je oratorij „Za križen“ skladatelja i dirigenta Slavka Reljića. Mješoviti župni zbor sv. Cecilije iz Jelse izveo je niz napjeva koji se tijekom korizme i Velikog tjedna pjevaju u Jelsi. Vrhunac oratorija je izvedba Gospinog plača iz 15. stoljeća koji se izvodi u poznatoj hvarskoj procesiji „Za križen“. Tradicionalnu hvarsku procesiju koja prolazi kroz šest mjesta središnjeg dijela otoka Hvara na početku je Lučanima predstavio župnik iz Jelse i generalni vikar Hvarske biskupije don Stanko Jerčić.