Budi dio naše mreže
Izbornik

Otkriveno pismo židovske pjesnikinje Else Lasker-Schüler papi Piju XII.

Vatikan (IKA)

Židovska pjesnikinja Else Lasker-Schüler (1869.-1945.) poslala je papi Piju XII. u ljeto 1942. rukom pisano pismo u kojem traži spas fašističkog diktatora Benita Mussolinija, izvijestio je 3. siječnja Vatican News.

„Sveti Oče, spasi i mog indijskog prijatelja… Ducea, vrhovnog poglavara“, stoji u pismu koje je nedavno otkriveno u Vatikanskom apostolskom arhivu. Povjesničar Crkve Hubert Wolf objavio je ovo pismo u srijedu 3. siječnja u „Frankfurter Allgemeine Zeitung“ pod naslovom „Dobrotom se mijenja svijet“.

Pisanje je napisano metaforičkim, slikovitim stilom koji je bio karakterističan za Lasker-Schüler. Nije jasno je li ju papa Pio XII. poznavao iz vremena dok je bio nuncij u Berlinu. Također nije poznato je li joj on odgovorio na pismo ili joj je već ranije pisao. Uostalom, Lasker-Schüler objašnjava u uvodu: „Blagoslovi dragog Svetog Oca uvijek me prate kroz Jeruzalem.“

Pismo je potpisano njezinim pravim imenom. Inače, ova pjesnikinja, koja je 1933. emigrirala u Švicarsku, a odatle 1939. u Jeruzalem, sebe je voljela opisivati ​​kao princa „Jusufa od Tebe“. Kako bi objasnila zašto traži od Pija da spasi Mussolinija, ona piše: „Volio je moje stihove i uvijek me nazivao princom Jusufom od Tebe… A Duce je bio taj koji me tješio kad sam bila uplašena… i nikada ne zaboravljam što je Duce učinio za mene, njegov me brod odveo u Jeruzalem“.

Pozadina ovih izjava nije jasna. Povjesničar Wolf sumnja: „Ona se očito bojala pada Mussolinija i dolaska Nijemaca na vlast u Italiji – događaja koji su se uskoro trebali dogoditi.“ Uostalom, pjesnikinjino pismo Piju pokazuje da dokumenti iz pontifikata pape Pacellija (1939.-1958.), koje je Vatikan otvorio za istraživanja 2020., uvijek sadrže dodatna „iznenađenja“.

Neka od djela Else Lasker-Schüler su „Styx“ (1902.), „Moja čudesa“ (1911.), „Hebrejske balade“ (1913.), „Princ od Tebe“ (1914.), „Moj plavi glasovir“ (1943.). Na hrvatski su je prevodili Miroslav Krleža, Oto Šolc i Mario Kopić. Lasker-Schüler umrla je u siromaštvu i bolesti 22. siječnja 1945. u Jeruzalemu, pokopana je na Maslinskoj gori, izvijestio je Vatican News.