Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo moli za Indi Gregory i njezine roditelje

Vatikan (IKA)

Papa svoje misli usmjerava na englesku djevojčicu koja boluje od rijetke mitohondrijske bolesti i koja će biti odvojena od aparata za održavanje života, nakon odbijanja engleskih sudaca da je prebace u Italiju, unatoč činjenici da je bolnica Bambino Gesù izrazila spremnost da je prihvati, izvijestio je 11. studenog Vatican News.

Ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice Matteo Bruni prenio je blizinu i molitve pape Franje obitelji Indi Gregory. Osmomjesečna britanska beba boluje od neizlječive bolesti i njezini su roditelji bili uključeni u pravnu bitku kako bi je zadržali na aparatima za održavanje života.

U izjavi objavljenoj u subotu 11. studenog, glasnogovornik Bruni je rekao: „Papa Franjo grli obitelj malene Indi Gregory, njezinog oca i majku, moli za njih i za nju, te usmjerava svoje misli na svu djecu diljem svijeta koja u ovom trenutku žive u boli ili čiji su životi ugroženi zbog bolesti ili rata.“

Indi Gregory osmomjesečna je Engleskinja koja boluje od rijetkog oblika mitohondrijske patologije koju liječnici smatraju neizlječivom, a kojoj je Visoki sud u Londonu nedavno, nakon što je dobila državljanstvo, uskratio mogućnost transfera u Italiju radi liječenja, konkretno u pedijatrijsku bolnicu Bambino Gesù koja se stavila na raspolaganje nakon želje koju su izrazili roditelji. Nakon odbijanja engleskih sudaca da prihvate žalbu koju su podnijeli njezini otac i majka, djevojčica će biti lišena aparata za održavanje života u Queen’s Medical Center u Nottinghamu i prebačena u bolnicu za neizlječivo bolesne pacijente.

Apeli pape Franje

Papa je u prošlosti više puta intervenirao u sličnim slučajevima. Dana 15. travnja 2018., tijekom molitve Anđeo Gospodnji, povjerio je svima u molitve Vincenta Lamberta i malog Alfieja Evansa te druge osobe koje žive „u stanju teške bolesti, medicinski potpomognute za osnovne potrebe. To su delikatne situacije – rekao je – vrlo bolne i složene. Molimo da svaka bolesna osoba uvijek bude poštovana u svome dostojanstvu i zbrinuta na način primjeren njezinu stanju, uz jednodušni doprinos članova obitelji, liječnika i drugih zdravstvenih radnika, s velikim poštovanjem prema životu“.

„Želio bih ponoviti i snažno potvrditi – ponovno je rekao Papa na kraju opće audijencije 18. travnja 2018. – da je jedini gospodar života, od početka do prirodnog kraja, Bog. A naša dužnost, naša dužnost je učiniti sve da sačuvamo život. Razmišljajmo u tišini i molimo da se poštuju životi svih ljudi, a osobito ove dvojice naše braće.“ U tweetu od 23. travnja, Franjo je napisao: „Potaknut molitvama i golemom solidarnošću s malim Alfiejem Evansom, ponavljam svoj apel da se čuje patnja njegovih roditelja i da se odobri njihova želja da pokušaju s novim mogućnostima liječenja“.

Godine 2017. Franjo je pratio „s ljubavlju i ganućem priču malog Charlieja Garda“ izražavajući „svoju blizinu njegovim roditeljima“, kako je priopćio Tiskovni ured Svete Stolice: „On moli za njih, nadajući se da se neće zanemariti njihova želja da svoje dijete prate i da za njega brinu do kraja“, izvijestio je 11. studenog Vatican News.