Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo posadio u Vatikanskim vrtovima hrast iz Asiza

Vatikan (IKA)

Na svetkovinu sv. Franje Asiškog 4. listopada papa Franjo posadio je u Vatikanskim vrtovima hrast iz Asiza kao vidljivi znak cjelovite ekologije, a događaj je bio popraćen molitvom posvećenom zagovoru sv. Franje za Biskupsku sinodu o Amazoniji koja će započeti 6. listopada u Vatikanu.

Proslava, koja se odvijala u nazočnosti urođeničkih i crkvenih predstavnika, ima vrlo simboličko značenje. Hrast iz Asiza posađen je u srcu sveopće Crkve u razna tla koja su predstavljala različite kulture i narode.

Zemlja iz Amazonije predstavljala je bogatstvo kultura i tradiciju bioregije, zemlja iz Indije predstavljala je najosjetljivije na klimatsku krizu, zemlje gdje suše i poplave ostavljaju milijune opustošene. Bilo je tla koje je predstavljalo izbjeglice i migrante prisiljene napustiti svoje domove zbog rata, siromaštva i ekološkog razaranja, zemlje iz mjesta trgovine ljudima i iz projekata održivog razvoja diljem svijeta.

Najviše je bilo zemlje iz Amazonije koja je predstavljala sve one umrle boreći se protiv njenog uništenja.

“To je”, kako ističe Vatican News, “zgodna prilika za priopćenje važnosti vremenskog Stvorenja i prva vidljiva gesta pape Franje, nakon poziva upućenog Crkvi u svijetu na proslavu najintenzivnijeg razdoblja molitve i pothvata za dobrobit zajedničkog doma kao i za priopćivanje važnosti održavanja Biskupske sinode o Amazoniji prema modelu i vodstvu sv. Franje. Taj događaj je plodan korak za razlučivanje novih puteva za cjelovitu ekologiju na kritičnim područjima Amazonije.”

Panamazonska crkvena mreža, Red franjevaca u Amazoniji i Globalni katolički klimatski pokret organizirali su ovaj događaj, a uz njih su sudjelovale razne vjerske kongregacije i predstavnici autohtonog stanovništva amazonske regije.

Njime završava i godišnja proslava koja se odvijala, prema želji pape Bergolia, od 1. rujna do 4. listopada, a uskoro će se i službeno obilježiti 40. obljetnica proglašenja sv. Franje zaštitnikom ekologa i ekologije, koju je proglasio sv. Ivan Pavao II. 29. studenog 1979.