Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa imenovao novo vodstvo Kongregacije za bogoštovlje i stegu sakramenata

Vatikan (IKA)

Papa Franjo imenovao je u utorak 27. svibnja nadbiskupa Arthura Rochea novim prefektom Kongregacije za bogoštovlje i stegu sakramenata, a nadbiskup Vittorio Viola i imenovani biskup Aurelio García Marcías izabrani su za tajnika i podtajnika, javlja Vatican News.

Novi prefekt nadbiskup Arthur Roche je dosadašnji tajnik Kongregacije. Nadbiskup Roche podrijetlom je iz Batley Carra, u Engleskoj. Pohađao je Papinsko sveučilište Comillas u Valladolidu, u Španjolskoj, gdje je stekao diplomu iz svete teologije. Za svećenika je zaređen 1975. godine, te je među ostalim dužnostima 1996. godine postao generalni tajnik Biskupske konferencije Engleske i Walesa.

Papa Ivan Pavao II. ga je 2001. godine imenovao pomoćnim biskupom nadbiskupije Westminster, a u srpnju 2002. godine postao je koadjutor biskupije Leeds i predsjednik Međunarodnoga povjerenstva za liturgiju na engleskom jeziku. Dvije godine poslije imenovan je biskupom dijeceze Leeds i predsjednikom Odjela za kršćanski život i bogoštovlje Biskupske konferencije Engleske i Walesa. Član je Stalnoga odbora Konferencije katoličkih biskupa Engleske i Walesa, i jedan od tri biskupa odgovornih za Engleski zavod u Rimu i Valladolidu u Španjolskoj, te Zavoda Beda u Rimu.

Biskup Vittorio Francesco Viola, OFM, izabrani tajnik, je do sada bio biskup u Tortoni. Papa mu je dodijelio naslov nadbiskupa, odnosno biskupa emeritusa Tortone.

Mons. Aurelio García Marcías je u Kongregaciji za bogoštovlje i stegu sakramenata bio do sada upravitelj ureda, a Papa ga je imenovao podtajnikom te dodijelio biskupiju u Rotdonu.