Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa: 'Ne' kulturi "upotrijebi i baci"; gospodarstvu potreban etički pristup

Vatikan (IKA)

Papa Franjo primio je 11. studenoga u Vatikanu članove Vijeća za inkluzivni kapitalizam i istaknuo ima da je „u svijetu u kojemu su sve veće razine siromaštva i u kojemu prevladava nejednakost, hitno potrebno zauzeti se za pravedan gospodarski sustav koji je u stanju odgovoriti na najradikalnije izazove koji se nalaze pred čovječanstvom i planetom.

Vijeće za inkluzivni kapitalizam jedan od rezultata Fortune-Time Global Foruma, održanoga godine 2016., koji je prihvatio izazov smanjenja razlika zbog kojih je veći dio ljudi odvojen od blagostanja u kojemu uživa malo njih. Upravo je tada, prije tri godine, primio u audijenciju sudionike tog susreta, prisjetio se Papa.

Poduzetnička aktivnost je nezaobilazni dio u služenju općem dobru, posebno ako obuhvaća stvaranje radnih mjesta, ali, kako je govorio sveti Pavao VI., ne može se ograničiti na gospodarski rast; treba, naime, podupirati i promicanje svake osobe i cijele osobe. To znači mnogo više od usklađivanja bilance, poboljšanja infrastruktura ili pružanja većeg asortimana potrošačkih dobara. To, naime, podrazumijeva obraćenje na jačanje gospodarskih modela utemeljenih na našoj velikodušnosti prema potrebitima, istaknuo je Papa.

Gospodarski sustav bez etičke zabrinutosti ne vodi u pravedniji društveni poredak nego, naprotiv, dovodi do kulture „upotrijebi i baci“ potrošnje i otpada.

A kada prepoznamo moralnu dimenziju gospodarskoga života, koja je jedna od brojnih vidika socijalnoga nauka Crkve koji valja u potpunosti poštovati, u stanju smo djelovati u bratskoj ljubavi, želeći, tražeći i štiteći dobro drugih i njihov cjeloviti razvoj, istaknuo je Papa, prenosi Vatican News.

Papa je potom potaknuo nazočne da ustraju na dugom putu velikodušne solidarnosti, te da rade za povratak gospodarstva i financija na etički pristup koji promiče ljudska bića. Upravo je financijska kriza, koja je 2008. godine pogodila svijet, pokazala da se zdrav gospodarski sustav ne može temeljiti na kratkoročnoj dobiti, na štetu dugoročnih produktivnih, održivih i društveno odgovornih ulaganja, istaknuo je papa Franjo.

Osim toga, nastojanja spomenutoga vijeća u svrhu inkluzivnoga kapitalizma podsjećaju na poziv na služenje općem dobru, nastojeći uvećati bogatstva ovoga svijeta i učiniti ih dostupnijima svima.

U konačnici nije riječ jednostavno o tomu da „imamo više“ nego da „budemo više“. Potrebna je duboka obnova srca i uma, kako bi ljudsko biće uvijek bilo stavljeno u središte društvenoga, kulturnoga i gospodarskoga života.

Vaša je nazočnost ovdje stoga znak nade, rekao je papa Franjo te na kraju izrazio zahvalnost za njihovo zauzimanje u promicanju pravednijega i humanijega gospodarstva u svrhu izgradnje boljega svijeta, vodeći računa o cijeloj osobi i o budućim naraštajima, jer je „inkluzivni kapitalizam, koji nikoga ne odbacuje, plemenita težnja dostojna uloženih napora“.