Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa prihvatio odreknuće od službe nadbiskupa jedine dijeceze u Kneževini Lihtenštajnu

Vatikan (IKA)

Papa Franjo prihvatio je odreknuće nadbiskupa Wolfganga Haasa od službe pastoralnog vođenja nadbiskupije Vaduz, priopćio je u srijedu 20. rujna 2023. Tiskovni ured Svete Stolice, izvještava Vatican News.

Istovremeno Papa je imenovao austrijskog biskupa Benna Elbsa (1960.) iz Feldkircha apostolskim administratorom sede vacante et ad nutum Sanctae Sedis iste nadbiskupije. Sedamdesetpetogodišnji nadbiskup Haas podnio je ranije odreknuće od službe zbog navršene kanonske starosne dobi. Ranije je bio biskup Chura, od 1990. do 1997., a od 1997. postao je prvi nadbiskup nove i brojem vjernika malene nadbiskupije Vaduz.

Nadbiskupija Vaduz obuhvaća cijelo područje Kneževine Lihtenštajn i s gotovo 30 tisuća katolika jedna je od najmanjih nadbiskupija u Katoličkoj Crkvi. Kao takvu ponovno ju je uspostavio tek 1997. papa Ivan Pavao (1978. – 2005.), s Wolfgangom Haasom kao prvim nadbiskupom. Mons. Haas je prethodno bio biskup Chura u Švicarskoj od 1990. do 1997., gdje je nerijetko bio izložen oštrim kritikama zbog kadrovskih odluka i smjera kojim je vodio biskupiju. Rekao je da nakon umirovljenja želi „provesti svoju mirovinu prvenstveno u samostanskoj samoći“ u Schellenbergu, izvještava Vatican News.