Budi dio naše mreže
Izbornik

Sedma obljetnica pontifikata pape Franje

Rim (IKA)

U povodu sedmoga Papina dana, 13. ožujka, za Vatican News govorio je novi pročelnik Kongregacije za evangelizaciju naroda kardinal Luis Antonio Tagle.

Riječima „Braćo i sestre, dobra večer” Jorge Mario Bergoglio pozdravio je mnoštvo okupljeno na Trgu Sv. Petra u Vatikanu 13. ožujka 2013., na kraju konklava na kojima je izabran za nasljednika sv. Petra.

Te su jednostavne riječi imale veliki odjek – mnogi su osjećali kao da se taj novi Papa „s kraja svijeta”, koji se skromno smješka i šali, izravno obraća upravo njima, kazao je kardinal Tagle. Istaknuo je veliko bogatstvo pouka i gesti „koje smo primili u sedam godina pontifikata pape Franje”. Osobno ga se posebno dojmi Papina sposobnost da izrazi blizinu, bliskost. Kao „pastir Manile” tu sam mogao mnogo toga naučiti, rekao je kardinal, koji je još do nedavno bio na čelu filipinske metropole.

Uslijed velikog mnoštva dati pozornost pojedincima, njegovati osobni kontakt uslijed ogromne organizacije ili crkvene birokracije, znati prihvatiti vlastite granice i nužnost, imati suradnike uslijed nadljudskih očekivanja i biti svjestan da si sluga a ne spasitelj – to je stil koji je Jorge Mario Bergoglio donio u papinsku službu, istaknuo je kardinal Tagle, koji je Bergoglia dobro upoznao i prije izbora za Papu.

Naime, kardinali Bergoglio i Tagle surađivali su od 2005. do 2008. u Tajništvu biskupske sinode. Kardinal Tagle opisao je koliko ga se tada dojmila Papina jednostavnost, humor i savjesnost, a osobito što je sve to zadržao i u službi Rimskoga biskupa. Kao primjer je naveo da se Bergoglio praktički pri svim susretima prvo raspitao za obitelj i roditelje, a tek onda prešao na poslovna pitanja. Mnogi Papu vide kao „utjecajni motor čovječanstva”, a ja u njemu i u našim razgovorima vidim parabolu blizine i Božjega suosjećanja i kao takav papa Franjo može promijeniti povijest, ističe kardinal Tagle.

Opisao je i svoje dojmove s konklave na kojoj je Bergoglio, kojega je papa Ivan Pavao II. uvrstio u Kardinalski zbor godine 2001., izabran za papu i oduševljenje većine kardinala koji su velikim pljeskom pozdravili takav rezultat izbora i zahvaljivali Bogu što još jednom nije iznevjerio Crkvu. No, kardinal Bergoglio sjedio je pognute glave, „u čemu sam spoznao svo breme poslušnosti volji Božjoj”, rekao je kardinal Tagle.

Svojom željom za „siromašnom Crkvom za siromašne” koju je stavio u prioritete opće Crkve papa Franjo nastavlja Kristov put, istaknuo je kardinal Tagle. Posebna ljubav koju kršćani trebaju iskazivati onima posljednjima u društvu, nije nekakva novina pape Franje. I tim putem moramo nastaviti, istaknuo je kardinal u apelu svim kršćanima.

Novi predsjednik Kongregacije za evangelizaciju kao drugu važnu karakteristiku pontifikata argentinskoga Pape istaknuo je misijsku Crkvu koja ide prema ljudima i svoju djelatnost ostvaruje u konkretnim situacijama u svijetu, šireći Radosnu vijest riječju i djelima. „Autentična kršćanska misija treba autentične svjedoke. Trebamo vjerodostojne misionare a ne puke djelatnike”, poručio je kardinal Tagle.

Na kraju intervjua papi Franji je u povodu obljetnice pontifikata poželio „da i dalje Crkvi otkriva i svjedoči darove i obećanja Božja te prima utjehu u molitvi i ljubavi mnogih ljudi”. Sveti Oče, želim vam zdravlja i mnogo radosti! poželio je kardinal Tagle.

Ključne riječi:
Papin dan Tagle