Budi dio naše mreže
Izbornik

Sveta Stolica osuđuje trgovanje ljudima: To je okrutan zločin koji valja suzbijati

Ženeva (IKA)

Otpravnik poslova u Misiji stalnoga promatrača Svete Stolice pri Organizaciji ujedinjenih naroda u Ženevi mons. John D. Putzer istaknuo je da Sveta Stolica osuđuje svaki oblik trgovanja ljudima, izrabljivanja i suvremenoga ropstva, dijeleći sa sudionicima 53. redovnog zasjedanja Vijeća za ljudska prava zabrinutost zbog zaključaka koji su proizišli iz Izvještaja posebnog izvjestitelja o trgovanju ljudima, prenosi Vatican News. 

Sveta Stolica osuđuje svaki oblik trgovanja ljudima, izrabljivanja i suvremenoga ropstva; ponovno ističe nepovredivo božansko dostojanstvo svakog ljudskog bića i obnavlja svoje zauzimanje u suzbijanju tih okrutnih zločina u svim njihovim oblicima, istaknuo je mons. John D. Putzer.

Trgovanje ljudima, stoji u izjavi mons. Putzera, tragična je stvarnost koja je danas pogoršana sve većim brojem humanitarnih i izbjegličkih kriza, posebno onih koje su posljedice sukobā, klimatskih promjena i siromaštva. Njihove su žrtve migranti, izbjeglice, tražitelji azila i prisilno raseljene osobe, koji često postaju žrtve raznih oblika trgovanja ljudima, osobito ženama i djecom, ali i obiteljskoga ili seksualnoga nasilja te radnoga iskorištavanja.

Uz velike mogućnosti koje danas nude nove tehnologije, postoje i rizici povezani s njihovim brzim razvojem, upozorio je mons. Putzer. Tako one za trgovce ljudima mogu postati dodatna sredstva za iskorištavanje žrtava i organiziranje njihova prijevoza. Primjer su društveni mediji koji se sve više rabe za identifikaciju i vrbovanje žrtava, posebno djece.

S jedne su strane potrebne još učinkovitije međunarodne mjere za sprječavanje i suzbijanje te tužne pojave, ali istodobno potrebno je razviti ciljane politike u svrhu zaštite, pomoći i reintegracije žrtava. Primjerice, aktivnošću podizanja svijesti o sigurnoj uporabi interneta i društvenih medija, moglo bi se pridonijeti smanjenju rizika da djeca i adolescenti postanu žrtve internetskog trgovanja ljudima, istaknuo je mons. Putzer, prenosi Vatican News.