Budi dio naše mreže
Izbornik

Sveta Stolica u UN-u osudila rasizam u svim oblicima

New York (IKA)

Sveta Stolica, koju predstavlja stalni promatrač Svete Stolice pri organizaciji Ujedinjenih naroda nadbiskup Gabriele Caccia, ponovila je u obraćanju UN-u u New Yorku odbacivanje rasizma i rasne diskriminacije u cijelom svijetu, izvijestio je u petak 22. ožujka Vatican News.

Posebno su ljudi afričkog podrijetla često meta rasnog profiliranja i drugih diskriminirajućih postupaka, primijetio se predstavnik Svete Stolice na Međunarodni dan borbe protiv rasne diskriminacije u četvrtak 21. ožujka.

Rasizam dolazi u različitim oblicima, od otvorenih djela do suptilnih predrasuda. Nadbiskup Caccia je pozvao na korištenje odgoja i obrazovanja kao sredstva za borbu protiv neznanja i predrasuda te naglasio važnost zaštite osoba afričkog podrijetla od diskriminacije i isključenosti, kako u njihovim domovinama tako i njih kao migranata i izbjeglica. Na koncu je istaknuo potrebu zajedničkog djelovanja protiv rasizma i promicanja kulture bratstva, sestrinstva i solidarnosti.

Nadbiskup Caccia je svoj govor potkrijepio navodima pape Franje koji je kritizirao „ideološku kolonizaciju“ kao zabrinjavajući oblik rasizma te istaknuo promicanje edukacije i obiteljskih vrednota kao ključnih u borbi protiv predrasuda i diskriminacije.

Obraćanje Svete Stolice odražava sve veće međunarodne napore u rješavanju rasizma i rasne diskriminacije u svim njihovim oblicima te u promicanju uključivog društva u kojem se svaka osoba jednako poštuje i štiti, izvijestio je Vatican News.