Budi dio naše mreže
Izbornik

Jednostavni zavjeti i početak novicijata novih dominikanaca

Rijeka (IKA)

U dominikanskom Samostanu sv. Jeronima u Rijeci, u petak 4. rujna tijekom molitve Srednjeg časa, dosadašnji novaci Mislav Matijašić i Kristijan Zelić položili su svoje prve (jednostavne) zavjete u Redu propovjednika.

Zavjete su položili nakon godine novicijata kojega su proveli pod vodstvom dotadašnjega učitelja novaka fr. Nikole Leopolda Nose te duhovnih vježbi uoči zavjetovanja. Nakon postulature koju je proveo u dominikanskom samostanu u Splitu u novicijat Hrvatske dominikanske provincije primljen je Jakov Vuković obukavši dominikanski habit.

Obredi polaganja jednostavnih zavjeta i primanja novaka započeli su prostracijom kandidata pred provincijalom Hrvatske dominikanske provincije, fr. Slavkom Sliškovićem, i okupljenom samostanskom zajednicom. Kandidati su izrazili svoju želju da pristupe Redu – pritom tražeći Božje milosrđe i milosrđe braće.
Uslijedila je psalmodija i čitanje riječi Božje iz Časoslova, a zatim obred zavjetovanja. Kleknuvši i stavivši svoje ruke među Provincijalove i na knjigu Konstitucija fr. Mislav i fr. Kristijan položili su zavjete prema pravilima Reda propovjednika te pritom obećali svoj posluh Bogu, Blaženoj Djevici Mariji, svetome Dominiku i provincijalu na tri godine.

Nakon zavjetovanja Provincijal je zavjetovanicima udijelio „poljubac mira“ koji označava vezu poslušnosti i zajedništva, tj. primanje u Red. Potom je uslijedio blagoslov redovničke odjeće i zavjetovanika. Nakon molitve okupljene zajednice pod vodstvom provincijala fr. Slavka Sliškovića za postulanta uslijedio je obred primanja kandidata u Red propovjednika, odnosno oblačenje habita Jakova Vukovića.
Potvrdivši svoju nakanu da nasljeduje Gospodina prema evanđeoskom uzoru svetoga Dominika u redovničkom životu, pristupio je ocu Provincijalu koji mu je zatim predao redovničko odijelo, a učitelj novaka fr. Damir Šokić pomogao mu ga je odjenuti. Simboličkim „poljupcem mira“ Jakov je primljen u Red i pripušten u samostansko zajedništvo.

Fr. Slavko mu je odredio vrijeme kušnje u trajanju od godine dana koje će provesti u novicijatu u Samostanu sv. Jeronima u Rijeci, pod vodstvom fr. Damira Šokića, učitelja novaka.

Na kraju obreda Provincijal je pozvao okupljenu braću na molitvu te izrazio želju da braća budu ustrajna u nasljedovanju „stopa svetog oca Dominika“ na putu svetosti te da budu znakovi i svjedoci ljubavi Božje u svijetu. Po završetku obreda i Provincijalovog blagoslova slavlje zajedništva nastavljeno je u samostanskoj blagovaonici.
***

Mislav Matijašić, sin Ivana i Željke r. Ivanković, rođen je 30. kolovoza 1996. u Zagrebu. Dolazi iz Župe sv. Nikole biskupa – Stenjevac II. Srednjoškolsko obrazovanje stekao je u I. Tehničkoj školi „Tesla“ u Zagrebu. Završio je studij elektrotehnike na Tehničkom Veleučilištu u Zagrebu. Studira na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu.

Kristijan Zelić, sin Vlade i Ankice r. Petrović, rođen je 23. studenog 1999. u Kninu. Dolazi iz Župe sv. Mihovila – Promina. Srednjoškolsko obrazovanje stekao je u Nadbiskupijskoj klasičnoj gimnaziji „Don Frane Bulić“ u Splitu kao dominikanski sjemeništarac. Studira na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu.

Jakov Vuković, sin Marijana i Mirele, r. Tikvić, rođen je 8. listopada 2000. u Zagrebu. Dolazi iz Župe Trnovčica u Zagrebu. Srednjoškolsko obrazovanje stekao je u Zagrebu, u III. gimnaziji. Studira na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu.