Budi dio naše mreže
Izbornik

Započeo projekt „Košljun otvorenih vrata nedjeljom“

Košljun (IKA)

Franjevačka provincija sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri započela je u nedjelju 19. svibnja s projektom „Košljun otvorenih vrata nedjeljom“ u sklopu kojega je moguće svake nedjelje i blagdana besplatno posjetiti otočić Košljun, objavljeno je na mrežnoj stranici Provincije.

Ovim projektom posjetiteljima će biti dostupni sadržaji na cjelokupnom području otočića Košljuna: Franjevački samostan Navještenja Marijina, crkve, kapele, četiri muzeja – povijesni, crkveni, etnografski i prirodoslovni – te spomenici u sjeni košljunskih črnika kao što su Kapela Porođenja s najstarijim jaslicama u Hrvatskoj, „Sv. Jerusolim“ i Križni put, kapela Preminuća sv. Franje, Lurdska špilja, samostansko groblje i drugi sadržaji.

Susret započinje polaskom s rive u Puntu trajektima „More express“ ili „Košljun express“ svake nedjelje i blagdana u 9 sati, a nastavlja se obilaskom četiriju muzeja (10.30 – 11.15 sati) i šetnjom košljunskim šumskim prostorima tijekom koje se posjetitelji mogu upoznati s vegetacijom košljunske flore od 541 registrirane biljne vrste (11.15-11.45 sati). Povratak s Košljuna je predviđen u 11.45 sati ili po dogovoru.

Zahvaljujući sponzorima, susret na Košljunu za sve posjetitelje je besplatan, a uključuje prijevoz brodom, misno slavlje, ulaznice u muzeje, druženje.

„Ovim projektom Košljun otvara svoja vrata svake nedjelje i blagdanom tijekom cijele godine, ljeti i zimi, i to ne samo muzeje nego svekoliki prostor: sva duhovna, kulturna i prirodna bogatstva svoje dragocjene baštine. Ta je baština stečena marom i harnom brigom oko očuvanja pod zaštitom košljunskih fratara i darovima vjernoga puka kroz više od pola tisućljeća. Red je da to ogromno bogatstvo darovano tijekom stoljeća od darovatelja kao svojevrsni uzvrat bude darovano svojim darovateljima, odnosno njihovim nasljednicima“, poručili su košljunski franjevci.

„Nakon nedjeljnog susreta s bogatom duhovnom porukom, kulturnom i prirodnom baštinom naš će čovjek biti oplemenjen i krenuti novom snagom uma i srca u obaveze koje stoje pred njim: obaveze prema obitelji, djeci, poslu; obaveze prema našoj društvenoj zajednici i Domovini Majci“, poručio je gvardijan Franjevačkog Samostana Košljun fra Mate Polonijo, a objavljeno je na mrežnoj stranici Provincije.