Budi dio naše mreže
Izbornik

Završen susret provincijalnih i vrhovnih poglavarica u Lužnici

Lužnica (IKA)

Susret provincijalnih i vrhovnih poglavarica, koji je u organizaciji Povjerenstva Hrvatske redovničke konferencije za trajnu formaciju redovnica i redovnika započeo u petak 21. travnja u Marijinom domu u Lužnici kod sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga, završen je u nedjelju 23. travnja, izvijestilo je Tajništvo HRK-a.

O temi „Imati i(li) biti autoritet? Tko je tebe postavio nad nama? (usp. Izl 2,14)“ poglavaricama je govorio opat Slavenske benediktinske kongregacije o. Jeronim Adam Marin, OSB, iz samostana na Ćokovcu. Prvo je izlaganje o. Jeronim započeo ukazavši na distinkcije između objektivne i subjektivne stvarnosti autoriteta.  U daljnjim je izlaganjima pred poglavarice stavio lik Mojsija i potaknuo ih na razmišljanje o Mojsijevu autoritetu u odnosu prema izraelskom narodu, ali i u odnosu prema Bogu. Opat je u temu uključio i lik Mojsijeve sestre Mirjam.

Tijekom subotnjeg popodneva za fokus promatranja opat je predložio život i pravilo sv. Benedikta. Nakon svakog izlaganja, poglavarice su imale mogućnost postaviti pitanja, izraziti vlastito mišljenje o onome što su čule te s drugima podijeliti osobna iskustva. Uz izlaganja, važne točke susreta činila su liturgijska slavlja u čiju su pripremu bile uključene sve sestre.

U slobodnim je trenucima bilo prigode za bolje međusobno upoznavanje i građenje zajedništva uz šetnje i upoznavanje znamenite povijesti Marijinog dvora, a poglavarice su pronašle vremena i za radne sastanke na kojima su iznijele vrlo konkretne prijedloge s obzirom na očekivanja od Hrvatske redovničke konferencije u svrhu promicanja jače povezanosti ženskih redovničkih zajednica u Hrvatskoj te u Bosni i Hercegovini, izvijestilo je Tajništvo HRK-a.