Budi dio naše mreže
Izbornik

Josipovo svečano proslavljeno u Josipdolu

Josipdol (IKA)

Župa Josipdol u Ogulinskom dekanatu svečano je u utorak 19. ožujka proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika sv. Josipa, kao i Dan općine. Središnju misu predslavio je fra Mirko Gregov, TOR, iz samostana sv. Franje Asiškog u Ogulinu, bolnički kapelan.

Uz mjesnog župnika Petra Šporčića i ogulinskog dekana i župnika Zagorja i Cerovnika dr. Željka Blagusa suslavili su svi svećenici Ogulinskoga dekanata, njih deveterica. Glazbom je misu animirao župni zbor pod vodstvom Ivanke Gašparović i uz orguljsku pratnju Marice Rendulić.
Župnik Šporčić pozdravio je na početku brojne hodočasnike iz većine susjednih župa Ogulinskoga dekanata, među kojima su bili i saborski zastupnik Tomislav Lipošćak, ogulinski gradonačelnik Dalibor Domitrović sa zamjenicom Ivanom Salopek Šumonjom, kao i više načelnika susjednih općina na čelu s načelnikom općine Josipdol Zlatkom Mihaljevićem. Na misi su se okupili i predstavnici DVD-a Josipdol, LD Srnjak iz Josipdola kao i više udruga proisteklih iz Domovinskog rata iz ogulinskog kraja.
Kako ostvariti planove i osmisliti svoj život pitaju se mnogi, a jedan od najboljih uzora i pokazatelja svakako je sveti Josip. Evanđelisti Luka i Matej opisali su ga kao osobu koja je dobila značajnu ulogu koju je odigrao veličanstveno i potiho te se bez razmišljanja uključio u Božji plan. Sveti Josip bio je osoba bez velikih riječi ali veličanstvenih djela. On je sušta suprotnost današnjeg emancipiranog i zatrovanog čovjeka lažnih riječi koji je instrumentaliziran i koji se uništava. Bog zna koje će ljude uključiti u ostvarenje svog nauma , ljude šutnje i dostojanstva kao što je bio sv. Josip. Čovjek bez povjerenja u Boga ne može ostvariti svoje naume. Pozvani smo graditi budućnost po uzoru na zaštitnika Hrvatske sv. Josipa kojeg je na tu ulogu 1697. izabrao Hrvatski sabor kao i mnoge države, zaključio je fra Mirko u propovijedi.

Ključne riječi:
josipdol josipovo