Budi dio naše mreže
Izbornik

Jurjevo proslavljeno u Korenici

Korenica (IKA)

Blagdan nebeskog zaštitnika sv. Jurja mučenika proslavljen je u utorak, 23. travnja, u župi sv. Jurja u Korenici. Misu je predslavio profesor pastoralne teologije na zagrebačkom KBF-u i domaći sin dr. sc. Nikola Vranješ, u suslavlju domaćeg župnika mons. Mile Čančara, tajnika i kancelara biskupije, također domaćeg sina Mišela Grgurića, udbinskog dekana Josipa Šimatovića, župnika Plitvica Josipa Tomljanovića i župnika župe Posedarje iz Zadarske nadbiskupije don Tihomira Vulina.

Propovjednik je u blagdanskoj homiliji poručio na primjeru sv. Jurja da nema kršćanstva bez križa. 

„Slavlja pojedinih patrona u župama su prilika za naše ohrabrenje kao vjernika, jer je kršćanska vjera u krizi. Koji su tome uzroci? Kršćanstvo je posebna vjera u kojoj je križ, patnja i mučeništvo sastavni dio života. Mnogi žele vjeru s jeftinim rješenjima ili život bez izazova i mučeništva, koji su često neminovni, zbog čega se mnogi razočaraju. Ovaj prostor kore4ničkog kraja kroz cijelu je povijest bio prostor mučeništva, od vremena Turaka kada je na susjedno brdo Mrsinj bio izbjegao Krbavski biskup prije odlaska na Modruš i još zapadnije. Patnje su se nastavile rušenje crkava za 2. svjetskog, kao i Domovinskog rata“, poručio je dr. sc. Vranješ te zatim ukratko pojasnio životopis sveca sv. Jurja mučenika:

„Sv. Juraj je bio vojnik u Palestini u gradu Lidi u 4. stoljeću i umro je mučeničkom smrću za vječne stvari, ljubav, požrtvovnost i služenje drugima koje je prepoznao u liku Isusa Krista. Crkva nikada neće biti bez mučeništva, a prava vjera je ona koja ostaje u nama unatoč poteškoćama. I danas ima u svijetu mučeništva kod kršćana kao u vremenu sv. Jurja. Bilo da je to crveno mučeništvo u krvi, ili bijelo mučeništvo kada te ljudi kao kršćanina gledaju drugom očima. Mučeništvo je danas biti dobar, pošten, čovjek istine i empatičnosti, ostati vjeran bračnom drugu, odgojiti dijete da postane čovjek. Kršćanstvo se ne živi u iluzijama, već u realnosti života“, zaključio je propovjednik. 

 Uz domaći zbor, glazbu je na misu animirala klapa Sv. Juraj – HRM.