Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava blagdana sv. Jurja u Župi Svetog Jurja na Bregu

Zagreb (IKA)

U župnoj crkvi u Svetom Jurju na Bregu u utorak, 23. travnja, proslavljen je blagdan svetog Jurja. Prijepodnevnu misu je je predvodio župnik iz Međurića, vlč. Pavle Filipović, uz suslavlje preč. Ivana Hercega, umirovljenog svećenika vlč. Josipa Horvata te nekadašnjeg župnika te župe vlč. Ivice Puškadije iz Gornjeg Kneginca i domaćeg župnika, vlč. Danijela Bistrovića koji je u 18 sati predvodio župnu misu.

Predvoditelj misnoga slavlja u svojoj je homiliji govorio o čudesima koja se traže iz zabave smatrajući ih nevjerojatnima jer ih sami ne mogu lako postići i o čudesima u duhovnom smislu, koja Bog čini iz ljubavi prema svima.

“Sveti je Juraj bio Božji sljedbenik, na neki način i Božje čudo, jer mu je Bog dao snagu da izdrži sve boli i pritiske. Crkva ga zato štuje kao mučenika koji je bio spreman položiti život za Isusa Krista. Bio je vođen središnjim ljudskim i duhovnim vrlinama koje oblikuju svakoga čovjeka dobročinitelja. Najviše se isticala poniznost, hrabrost i razboritost i čeznuo je za vjerom i strpljivošću bez kojih, dakako, nema duhovnog rasta ni jakosti”, poručio je vlč. Pavle Filipović.

Na kraju misnoga slavlja domaći je župnik zahvalio Bogu na mogućnosti proslave blagdana sv. Jurja, župnom zboru na čelu s kantorom Milovanom Horvatom i svima koji su omogućili da proslava te euharistije bude svečana, uključujući svećenike koji su stigli i uveličali radost susreta s Gospodinom i svetim Jurjem.