Budi dio naše mreže
Izbornik

Obilježena šesta obljetnica beatifikacije bl. Miroslava Bulešića

Pula (IKA)

Misno slavlje povodom obilježavanja 6. obljetnice beatifikacije bl. Miroslava Bulešića predvodio je, 28. rujna u pulskoj Župi sv. Josipa, porečki i pulski biskup u miru mons. Ivan Milovan.

Uz mons. Milovana koncelebriralo je više svećenika iz pulskog i drugih dekanata. Među koncelebrantima je bio vicepostulator u kauzi za kanonizaciju bl. Miroslava Bulešića vlč. mr. Ilija Jakovljević te pulski dekan preč. Milan Mužina. Na početku je sve okupljene pozdravio župnik domaćin vlč. Ivan Prodan. Na misi su se okupili vjernici iz više pulskih župa.

Biskup je u prigodnoj homiliji istaknuo izuzetan žar s kojim je bl. Miroslav, upravo poput svetaca, živio povezanost, prijateljstvo i savez s Bogom. Citirajući njegovu duhovnu oporuku napisanu u ožujku 1944. naglasio je njegovo predanje u Božje ruke te njegovu spremnost na žrtvu mučeništva za vjeru.

Propovjednik je također istaknuo da je blaženik znao veoma dobro procijeniti koje su bitne stvari za koje se vrijedi žrtvovati te je isto tako, sukladno riječima “ne bojte se onih koji ubijaju tijelo“, znao da je najvažnije sačuvati dušu. Ostati, unatoč svemu, vjeran Bogu.

“Pamtimo blaženikove riječi koje je izrekao kada su ga nagovarali da se tijekom ratnih strahota skloni u Italiju: ‘Ako me ubiju, ubit će me za Boga i vjeru.’ I kada su ga, dok je bio župnik u Kanfanaru, optuživali da se bavi politikom, on se je samo revno držao svog vrijednog pastoralnog djelovanja, na spas povjerenih mu duša, do kraja vjeran svome poslanju”, rekao je između ostalog mons. Milovan.

Misu je glazbeno animirao Župni zbor sv. Josipa pod ravnanjem Jelene Orober Bastijančić.