Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan 13. festival duhovne glazbe Tonkafest

Ogulin (IKA)

U nedjelju 19. svibnja održan je u Ogulinu trinaesti po redu festival duhovne glazbe Tonkafest 2019. kome je jedan od pokrovitelja Gospićko-senjska biskupija u čije ime je nazočio generalni vikar biskupije mons. mr. Marinko Miličević.

Tonkafest organizira udruga Oda prijateljstvu iz Ogulina i jedini je festival duhovne glazbe u Gospićko-senjskoj biskupiji i Karlovačkoj županiji i jedini humanitarni festival duhovne glazbe u Hrvatskoj čiji organizator i pokretač je skupina ljudi pod vodstvom prof. Hrvoja Magdića. Festival je održan u Školskoj sportskoj dvorani pred oko 300 gledatelja a nastupilo je 11 izvođača koji su se nadmetali za nagradu publike i žirija.

Kako je istaknula voditeljica festivala vjeroučiteljica Inka Salopek, glavni motiv festivala je ideja promicanja duhovne glazbe, promoviranje Ogulina kao i sjećanje na prijateljstvo prema prerano preminuloj Tonki.

Ove godine dijelile su se nagrade žirija i publike. Nagradu žirija osvojio je eminentni glazbenik, izvođač i kompozitor duhovnih skladbi te česti sudionik ogulinskog festivala Antonio Tkalec. On je pobijedio sa skladbom „Bolji postati“. Prema glasovima publike pobjednici su debitanti Antonela Rosandić iz Starog Petrova Sela i tamburaši KUD-a Tamburica i KUD-a Drežnik kod Nove Gradiške sa skladbom „Da mi je znati“. Nagradu Antoniju Tkalecu uručio je ravnatelj festivala prof. Hrvoje Magdić a Antoneli Rosandić i tamburašima generalni vikar biskupije Miličević koji je tom prilikom poručio:

„Glazba izgrađuje ljudski duh, božju duhovnost i stvara optimizam. Oko nas ima puno dobra samo ga treba vidjeti.“

Mons. Miličević je prije odluke za svećenički poziv bio profesionalni glazbenik zbog čega je bio i član žirija.

Hrvoje Magdić zahvalio je svim sudionicima humanitarnoga događaja, glazbenicima, gledateljima koji su izdvojili novac za ulaznice i donacije kao i sponzorima. Za potrebe liječenja jednog dječaka sakupljeno je čak 12.730 kuna.

Prije nastupa na festivalu svi su se sudionici okupili na večernjoj misi koju je u župnoj crkvi Sv. križa predslavio generalni vikar uz domaćeg župnika Josipa Štefančića a glazbeno ju je animirala većina sudionika Tonkafesta.

 

 

Ključne riječi:
2019. tonkafest