Budi dio naše mreže
Izbornik

Šri Lanka: Crkva traži pojašnjenja o napadima na Uskrs 2019.

Colombo (IKA)

Nadbiskup Colomba kardinal Malcolm Ranjith podsjetio je da je od Užeg parlamentarnoga povjerenstva zatražena daljnja istraga o napadima na Uskrs 2019. godine, ali se ona ne provodi, prenosi 21. ožujka Vatican News.

Crkva očekuje odgovore dok žrtve i dalje liječe ožiljke od atentata počinjenih u Šri Lanki na sâm Uskrs, 21. travnja 2019. godine, u kojima je poginulo 269 osoba, a više od 400 ih je ranjeno. Govoreći prošlih dana na tiskovnoj konferenciji koju je organizirala papinska zaklada Pomoć Crkvi u nevolji kardinal Ranjith istaknuo je kako od početka postoje sumnje da su atentati bili samo proizvod skupine mladih iskvarenih terorizmom. Najavljeno je više istraga kako bi se stvarno rasvijetlila ta tragedija. Međutim, neki su izvještaji o tim istragama bili skriveni od javnoga mnijenja, istaknuto je na tiskovnoj konferenciji.

Kardinal je posebno tražio da se razjasni mogući tajni dogovor između vlasti, odnosno predstavnika Vlade i terorista. Izvještaj Užeg povjerenstva Parlamenta potaknuo je optužbe protiv bivšega predsjednika, bivšega glavnog policijskog inspektora, bivšega tajnika obrane, bivšega šefa obavještajne službe i drugih visokih dužnosnika, da nisu spriječili napade, napomenuo je kardinal Ranjith.

Znali su unaprijed, iz informacija koje su prikupili, kao i iz upozorenja indijskih tajnih službi, ali nisu ništa učinili. Zapravo, čini se da je Vlada dala sve od sebe kako bi spriječila uhićenje napadača. Ljudi se osjećaju frustriranima. Imamo mnogo pitanja, i čitavo javno mnijenje traži odgovore. Od Užega se parlamentarnog povjerenstva traži daljnja istraga, ali se ona ne provodi. Zašto? – upitao je kardinal.

Čak i ako se postigne pravda, bit će prekasno za one koji su ubijeni. Mnogo je preživjelih koji još uvijek nose ožiljke, fizičke i emocionalne, prouzročene tim atentatima. Kardinal Ranjith se na kraju prisjetio dramatičnih priča nekih od žrtava. Jedan čovjek koji je u atentatima izgubio suprugu, prije tri mjeseca je počinio samoubojstvo, ostavljajući svoje tri kćeri bez roditelja. Jedan je pak muškarac izgubio ženu i troje djece te živio sa svekrvom, a potom otišao spavati na groblje gdje je pokopana njegova obitelj. Jedna učiteljica baleta sada zbog ozljeda ne može ustati iz kreveta, a ima i malo dijete. Patnja koju proživljava je golema, istaknuo je kardinal Ranjith.