Budi dio naše mreže
Izbornik

Plomin: Održan susret zborova Labinskog dekanata

Plomin (IKA)

U župnoj crkvi sv. Jurja u Plominu održan je u subotu 26. studenog susret zborova Labinskog dekanata. Susret je započeo misnim slavljem koje je predvodio župnik labinske Župe Gospe Fatimske vlč. Blaž Bošnjaković.

Na misi su suslavili labinski dekan preč. Mirko Vukšić, vlč. Jurica Vekić, vlč. Josip Peteh i vlč. Stipe Breko. Na susretu su bili i vlč. Wojciech Wlazlo te vlč. Slobodan Rakić. Okupljene je na početku pozdravio vlč. Stipe Breko koji je zadužen za plominsku župu. Predslavitelj je u propovijedi spomenuo da se tim susretom želi nastaviti lijepa praksa susreta zborova po dekanatima koji su se održavali do prije pojave pandemije. Napomenuo je je je to posljednja misa u crkvenoj godini C, jer s prvom nedjeljom došašća započinje crkvena godina A, koja započinje ciklus misnih čitanja.

Obraćajući se okupljenim pjevačima, istaknuo je da je kod pjevanja u Crkvi najvažnije uvijek imati na umu da je to prije svega pjevanje Bogu na slavu. Naglasio je da u župnome zboru, kao i u župi općenito najvažnije je zajedništvo, oni koji su obdareni većim glazbenim talentom ne bi to trebali koristiti kako bi se istaknuli već sa svojim darovima trebaju služiti zajednici i poticati druge. Vlč. Božnjaković se osvrnuo i na potrebu veće otvorenosti prema onim vjernicima koji zbog svojih životnih okolnosti ne mogu pristupiti sakramentima, ali i njima je potrebno dati priliku da, ako to žele, budu na usluzi župnoj zajednici. „Svima trebamo pomoći da se odazovu Božjemu pozivu i osjete Božju blizinu“, zaključio je vlč. Bošnjaković.

Nakon misnog slavlja nastupilo je pet zborova. Prvi su nastupili pjevači Župnih zborova iz Plomina i Kršana zajedno , njih 15, uz orguljsku pratnju Lorene Sergović izveli su pjesmu „Oče naš“. Zbor labinske Župe Rođenja BDM, uz orguljaša Marijana Lincmajera predstavio se s pjesmom „Ljubav nije ljubljena“. Posljednji su nastupili zajedno pjevači iz labinske Župe Gospe Fatimske i pjevači Župe Presvetog Srca Isusova iz labinskog naselja Marcilnica. Tim je zborom od 11 pjevača dirigirala Ljiljana Česnik, a orguljsku pratnju izveo je Goran Šaina. Susret je zaključen zajedničkom izvedbom svih okupljenih pjevača pjesme „Majko ljubežljiva“, a nakon službenog dijela druženje je nastavljeno u Prostoru Osnovne škole Vozilići, gdje je za sve sudionike održan domjenak.

Inače, do prije pojave pandemije u Porečkoj i Pulskoj biskupiji su se kroz 25 godina održavali susreti zborova po dekanatima, koje je vodio dugogodišnji predstojnik Vijeća za liturgiju i crkvenu glazbu preč. Rudi Koraca. On je ove godine početkom studenog okupio zborove iz Pazinskog dekanata u kojem djeluje Labinski dekanat, dogovorom svećenika i pjevača, svoje je glazbene snage odlučio okupiti uoči prve nedjelje došašća, i to u plominskoj župnoj crkvi.