Budi dio naše mreže
Izbornik

Procesija s križem i zastavom sv. Nikole u Rijeci

Rijeka (IKA)

Tradicionalno, uoči svetkovine sv. Nikole biskupa, 5. prosinca u večernjim satima, ulicama grada Rijeke prošla je procesija s križem i zastavom sv. Nikole, od zgrade Luke do kapucinske crkve Gospe Lurdske, u kojoj je misno slavlje predvodio nekadašnji nacionalni ravnatelj Apostolata mora za Hrvatsku fra Zlatko Šafarić. Suslavili su povjerenik za Apostolat mora Riječke nadbiskupije vlč. Luka Lučić i župnik fra Eugen Pavlek.

Iako djeluje više od tri desetljeća, pastoralne aktivnosti Apostolata mora nedovoljno su poznate pomorcima, ribarima  i drugim vjernicima, a osobito široj javnosti u našoj Domovini, rekao je fra Zlatko Šafarić. Apostolat mora važna je organizacija Katoličke Crkve koja promiče specifičnu skrb među pomorcima i potiče ih na zauzeto svjedočenje vjere kršćanskim životom. Iako naša Crkva nikada nije zaboravila svoje vjernike na more, pravi pastoral među pomorcima, po uzoru na djelovanje u mnogim svjetskim lukama, u Hrvatskoj započinje 1977., poručio je fra Zlatko Šafarić.

„Te godine, na redovnom proljetnom zasjedanju Biskupska konferencija Jugoslavije riječko-senjskog nadbiskupa mons. Josipa Pavlišića proglasila je biskupom promicateljem Apostolata mora. To znači, onim koji potiče Apostolat mora. Prvi nacionalni ravnatelj u Hrvatskoj imenovan je vlč. Vinko Kanižaj, koji je bio dušebrižnik naših vjernika u Engleskoj, a boravio je u Londonu“, istaknuo je.

Foto: Riječka nadbiskupija

Prvim lučkim kapelanima imenovani su don Petar Mikić u Pločama i fra Zlatko Šafarić u Rijeci. Pastoralni rad tada je bio otežan jer je kapelanima bio zabranjen dolazak na prostore luka, kao i na brodove. Tek nakon demokratskih promjena 1990. u Hrvatskoj nastaju nove okolnosti. Događa se prekretnica u ovoj pastoralnoj djelatnosti i Apostola mora od želje prerasta u stvarne pastoralne aktivnostio, rekao je fra Zlatko Šafarić.

U nastavku je vjernike upoznao s tadašnjim aktivnostima i ulozi Apostolata mora u navještanju evanđelja i skrbi za pomorce naglasivši kako se ozbiljne pastoralne aktivnosti mogu razviti tek kada se u iste uključe vjernici laici. Oni već dugo u Riječkoj nadbiskupiji aktivno surađuju u organizaciji proslave sv. Nikole i drugim aktivnostima Apostolata mora. Njima, kao i svim pomorcima, ribarima i njihovim obiteljima na kraju je čestitao blagdan njihovog nebeskog zaštitnika i potaknuo ih na ustrajnost, marljivost i spremnost činjenja dobra za pomorce i njihove obitelji.