Budi dio naše mreže
Izbornik

Svečano proslavljen blagdan sv. Jurja u Zagorju Ogulinskom

Zagorje Ogulinsko (IKA)

U petak 23. travnja u Župi sv. Jurja u Zagorju Ogulinskom svečano je proslavljen blagdan nebeskog zaštitnika Župe sv. Jurja, a misu je predslavio generalni vikar Gospićko-senjske biskupije mons. Marinko Miličević.

Suslavili su dekan ogulinski i župnik Josipdola dr. Željko Blagus, domaći župnik Ivica Miloš te devet svećenika Ogulinskog dekanata te bogoslov Krunoslav Brajdić.  Liturgijskom glazbom misu je uzveličao župni zbor pod vodstvom i uz orguljsku pratnju Franje Puškarića i Bernarde Puškarić.

Sveti Juraj – borac za dobro 

„U svijetu u kome je stalna borba dobra i zla, sv. Juraj kao najveći borac za dobro ponajbolji je naš zagovornik“, istaknuo je na početku mons. Miličević te podsjetio na biografiju ovog sveca rođenog u Kapadokiji od oca rimskog časnika i majke kršćanke, a koji se u Palestini zagrijao za kršćanstvo.
Iako tradicija i legenda govori da je on ubio zmaja, zmaj je ustvari simbol zla i poganstva. Poznato je da je na području današnjeg Splita u pogansko vrijeme godišnje bilo žrtvovano 200 do 300 ljudi u čast poganskih bogova. Zmaj straha nas mobilizira ako smo slabi i tanki u vjeri.
Mons. Miličević je zatim progovorio o značaju vjere i molitve kroz primjer samohrane majke čiji se sin nakon krizme odmetnuo od Boga, a čija je ustrajna višegodišnja molitva pomogla da se on vrati vjeri i na kraju je postao misionar u Kongu. Zatim je spomenuo postulate pape Ivana Pavla II. koji je istaknuo potrebu da priznamo Boga gospodarom, da se na njega oslonimo i da postanemo suučesnici njegove vjere.

Duša nam blista kada vjerujemo

Da je važna ustrajnost o vjeri i molitvi istaknuo je primjer Abrahama i Sare koji su 25 godina čekali potomstvo u čemu su ustrajali.
“Duša nam blista kada vjerujemo, a pred Isusa moramo doći oprani krvlju”, zaključio je propovjednik svoju blagdansku homiliju.
Na kraju je župnik Miloš vjernicima predstavio novi broj župnog godišnjaka Kolišće.