Budi dio naše mreže
Izbornik

Vodnjan: Biskup Štironja predvodio proslavu sv. Blaža

Vodnjan (IKA)

Središnje svečano misno slavlje na svetkovinu nebeskog zaštitnika sv. Blaža biskupa u Vodnjanu predvodio je u subotu 3. veljače porečki i pulski biskup Ivan Štironja, izvijestila je Porečka i Pulska biskupija.

Suslavilo je petnaestak svećenika. Nakon svečane ulazne procesije, riječ dobrodošlice uputio je župnik don Damir Štifanić. Biskup Štironja je na početku propovijedi podsjetio na odliku sv. Blaža na koju vjernike najčešće asocira spomen na tog Božjeg ugodnika, blagoslov grla.

„Naše crkve podignute u čast sv. Blaža, danas odzvanjaju jednim posebnim blagoslovom i molitvom: ‘Po zagovoru sv. Blaža, biskupa i mučenika, oslobodio te Bog bolesti grla i svakoga drugoga zla, u ime Oca i Sina i Duha Svetoga’. Molitva je nastala uz pobožnost u čast sv. Blažu koji je svojim blagoslovom spasio dječaka komu je u grlu zapela riblja kost. Kao zaštitnik onih koji boluju od raznih bolesti, osobito od bolesti grla i danas mu se rado i s vjerom utječu brojni kršćani vjernici među kojima su, zasigurno i mnogi među nama“, rekao je.

U nastavku se propovjednik osvrnuo na životopis zaštitnika Vodnjana. Citirajući pročitano Evanđelje po Ivanu, biskup je naglasio da su kršćani pozvani biti u svijetu, ali ne živjeti za svijet. „Živjeti za vječne i neprolazne ideale znači prezreti prolazne tjelesne slasti i strasti, sukobiti se sa ponudama hedonističkog i materijaliziranog svijeta koji omalovažava i doslovno progoni vječne evanđeoske vrijednosti o kojima govori od svijeta kažnjeni Isus, ali Uskrsli Gospodin, pobjednik, koji je pobijedio sve zlo, nepravdu i grijehe svijeta. Zato Isus hrabri svoje učenike: ‘Ako vas svijet mrzi, znajte da je mene mrzio prije nego vas’ (Iv 15, 18,219). Ustrajte u vjeri, pobijedit ćete jer to je put do savršene pobjede“, naglasio je biskup.

„Sv. Blaž je kao mladić dobro razumio Isusov nauk. Kao mladić se opredijelio za te visoke kršćanske ideale. Jako je bio odgovoran i predan svom liječničkom pozivu, bio na usluzi bolesnicima te svim srcem pomagao siromasima. Zbog svoje dobrote i uslužnosti bio je vrlo poznat i cijenjen u svom rodnom gradu Sebasti pa i šire. Kao takva bogobojazna i dobra kršćanina i vrsna liječnika, nakon smrti mjesnog biskupa, izabran je za pastira Božjega stada. Svoju je biskupsku službu vršio ozbiljno i odgovorno, u poniznom prihvaćanju i življenju Evanđelja, sa svim žarom srca i duše“, naglasio je.

Osvrćući se na mučeništvo sv. Blaža, biskup je podsjetio na progonstvo Crkve na našim prostorima nakon II. svjetskog rata, kada su mučeni brojni svećenici, među kojima su bili bl. Miroslav Bulešić, bl. Alojzije Stepinac, toliki biskupi, koji su godinama robijali samo zato jer nisu htjeli pogaziti kršćansku vjeru. „Crkva je uvijek bila progonjena po primjeru svoga utemeljitelja Isusa, koji je raspet potpuno nevin i pravedan. No, koliko god to izgledalo nerazumljivo i strano, nije to bila nesreća nego naša velika sreća“, dodao je.

Biskup je podsjetio da uvijek ima onih koji slušaju riječi Krista koji kaže: ‘Sjećajte se riječi koju vam rekoh… Ako su mene progonili, i vas će progoniti…’ te poziva: ‘U svijetu imate muku, ali hrabri budite – ja sam pobijedio svijet’ (Iv 16,33). ‘Ja sam s vama u sve dane –  do svršetka svijeta’ (Mt 28,20).

„Sv. Blaž je čvrsto vjerovao tim Kristovim riječima i zato se nije bojao. Mirno je, radosno i svim žarom srca i duše naviještao Evanđelje, širio mir i ljubav svoga Uskrsloga Gospodina. I njemu je bila ponuđena sloboda i pomilovanje kao i svim drugim mučenicima, uz uvjet da pogazi svoju kršćansku vjeru i odrekne se Isusa. Blaž nije popustio, ostao je vjeran Isusu svomu učitelju i zato je postao svet. Okrutno je mučen i na kraju mu je odrubljena glava 317. godine.“

„Iako se kršćane pamti kao građane vjerne svojim kršćanskim idealima, ali mirne i korisne društvu, bilo je više optužbi na račun kršćana koje su sotonskom maštom izmišljene“, rekao je propovjednik te je pojasnio kako su ih progonili i mučili zbog raznih optužbi: kao pobunjenike jer nisu žrtvovali bogovima, kao ljudoždere zbog euharistijskih riječi ‘Uzmite, jedite, ovo je tijelo moje za vas’, kao nemoralne zbog pozdrava cjelovom ljubavi, kao piromane u vrijeme kada je car Neron zapalio Rim, kao razdornike i rušitelje obiteljskog sklada kada se njihovi članovi obitelji ne bi slagali s njihovim prihvaćanjem kršćanstva.

„No sve su to kršćani podnosili u vjeri da ni vrata paklena Crkvu neće nadvladati. Tako je to do dana današnjega. Crkvu i danas hrane i uzdržavaju primjeri dobrih Kristovih učenika i vjernika koji su spremni svjedočiti ljubav i milosrđe Isusa, Dobroga Pastira, koji prebiva u zajednicama svoje Crkve i kršćanskih obitelji“, podsjetio je biskup Štironja.

„Kako onda, tako i danas, očima se bezbožničkim čini da pravednici umiru, da ih nestaje, da su pobijeđeni, ali oni su u ruci Božjoj i njih se ne dotiče muka nikakva, kako čusmo u prvom čitanju iz Knjige Mudrosti. Odlazak pravednika s ovoga svijeta nije nesreća, svijet ne propada zato što oni odlaze, nego dapače, svijet dobiva snagu i zagovornike na nebu koja nastavlja svoj molitveni hod za putujuću Crkvu. I tako se sjedinjuje nebeska proslavljena Crkva i naša zemaljska koja prolazi svoje čistilište“, rekao je propovjednik.

„Mučenici i sveci su nam primjer kako se valja boriti u duhu Evanđelja koje jedino jamči pobjedu svakoga zla i grijeha“, potaknuo je biskup okupljene vjernike. „Zato dok obilazimo moćnike i relikvijare svetaca čiji se zemni ostaci čuvaju i u ovoj crkvi, ne zaboravimo da su nam primjeri njihova života poziv da ih nasljedujemo u onim idealima na koje nas podsjeća sv. Petar u svojoj poslanici (1 Pt 3,15-18): Gospodin – Krist neka vam bude svet, u srcima vašim, te budite uvijek spremni na odgovor svakomu koji od vas zatraži obrazloženje nade koja je u vama“, zaključio je biskup Štironja.

Na kraju mise, župnik Štifanić je zahvalio svima na dolasku te na osobit način onima koji su bili u organizaciju ovogodišnje proslave sv. Blaža. Podsjetio je kako je to bio prvi put da je biskup Štironja predvodio misu u toj župi. Najavio je obraćanje donedavnog dugogodišnjeg župnika preč. Marijana Jelenića. On je nakon kraćeg govora biskupu uručio monografiju „Sanctuarium Adignani“, u kojoj je detaljno prikazana tema relikvija koje se čuvaju u vodnjanskoj župnoj crkvi.

Misa je zaključena otpusnim blagoslovom predvoditelja s relikvijom sv. Blaža. Potom su svi nazočni imali prigodu pristupiti blagoslovu grla po zagovoru sv. Blaža, koji se u toj crkvi o župnoj svetkovini podjeljuje pomazanjem. Misi su nazočili predstavnici civilne vlasti, gradonačelnik Edi Pastrovicchio sa suradnicima, predstavnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva Vodnjan u svečanim odorama te predstavnici folklornog društva u tradicionalnim vodnjanskim narodnim nošnjama.

Župnoj je svetkovini prethodila trodnevna duhovna priprava koju je predvodio vlč. Josip Kolega, duhovnik u pulskom Biskupijskom misijskom sjemeništu „Redemptoris Mater“. Na samu svetkovinu jutarnju misu na talijanskom jeziku predvodio je porečki i pulski biskup u miru Ivan Milovan, a večernje misno slavlje vlč. Darko Zgrablić, župnik Svetvinčenta, izvijestila je Porečka i Pulska biskupija.