Budi dio naše mreže
Izbornik

Započela korizmena hodočašća na grob sluge Božjega Antuna Mahnića

Krk (IKA)

U povodu stote obljetnice smrti sluge Božjega Antuna Mahnića koja će se obilježiti 14. prosinca, u subotu 29. veljače započela su, okupljanjem hodočasnika Creskog i Lošinjskog dekanata na trgu Kamplin uz krčku katedralu, korizmena hodočašća na grob sluge Božjega.

Program je započeo na trgu Kamplin na kojem je hodočasnike dočekao krčki biskup mons. Ivica Petanjak. Biskup Ivica pozdravio je okupljene, izmolio blagoslovnu molitvu te ih pozvao da otvorena srca i puni vjere dođu pred Slugu Božjega sa svojim molitvama, nakanama i potrebama.

U krčkoj katedrali uslijedio je zatim križni put koji se molio prema molitveniku Put križa sa slugom Božjim biskupom Antunom Mahnićem. Ovu vrijednu knjižicu priredila je i izdala Postulatura sluge Božjega, a uz Mahnićeva promišljanja postaje nam donose i meditacije i molitve koje su sastavila četrnaestorica svećenika Krčke biskupije. Ilustracije koje je oplemenjuju djelo su još jednog redovnika s naših kvarnerskih otoka – isusovca o. Aleksandra Barbalića (1920.-1982.), rodom iz Belog na o. Cresu.

Nakon križnog puta biskup Ivica Petanjak, u koncelebraciji dvadesetorice svećenika i redovnika, predvodio je misno slavlje. Propovijed je izrekao vlč. Robert Zubović, dekan i župnik Malog Lošinja. Povezujući Božju riječ (Iz 58,7-10), u kojoj Bog poziva na konkretna djela milosrđa, sa Mahnićevom sintagmom, ujedno i geslom ove Mahnićeve godine „Više svjetla!“, vlč. Zubović ukazuje kako svjetlo jedni drugima možemo donositi samo ako smo otvoreni za potreba drugih, ako činimo konkretna djela milosrđa, bilo tjelesna, bilo duhovna. Uzor u tome može nam biti i sam biskup Mahnić. „Došavši u ovu našu otočku biskupiju, biskup je Antune razmišljao o tome što treba činiti želi li biti dobar pastir; kako unositi više svjetla među svojim vjernicima. Uviđao je brojne potrebe otočana. Nije to bila samo briga kako utažiti žeđ ili glad u siromašnim otočkim župama. Narod je trebalo školovati, poučavati. Radio je sa svim uzrastima, ali na poseban način na srcu su mu bili mladi. Njih je oduševljavao za katoličke ali i sveljudske vrline. Na srcu su mu bili i svećenici. Poticao ih je na molitvu, zajedništvo, ali i da se aktivnije uključe u rješavanju konkretnih životnih situacija svojih župljana“, istaknuo je vlč. Zubović.

Na kraju misnog slavlja okupljene je pozdravio postulator kauze vlč. Saša Ilijić, izrazivši radost što su se okupili u tolikom broju. Vjernici su se još zadržali u osobnoj pobožnosti na grobu Sluge Božjega, a zatim razgledali prigodnu spomen zbirku „Antun Mahnić – pastir Svjetla“ postavljenu u crkvi sv. Kvirina u Krku.