Budi dio naše mreže
Izbornik

Djelatnici ureda i ustanova Hrvatske biskupske konferencije posjetili Krčku biskupiju

Krk (IKA)

U posebnom izdanju emisije Aktualno HKR-a u petak 9. rujna o posjetu djelatnika HBK Krčkoj biskupiji s generalnim tajnikom HBK i v. d. ravnatelja Hrvatske katoličke mreže vlč. doc. dr. Krunoslavom Novakom i krčkim biskupom Ivicom Petanjkom razgovarala je urednica Tanja Maleš.

Razgovor je vođen na prostoru opatije Sv. Lucije u Jurandvoru na otoku Krku, “malom mjestu od velike važnosti za hrvatsku povijest i pismenost”. Organizator toga maloga pa i radnoga hodočašća djelatnika Hrvatskoga katoličkog radija i Tajništva HBK u Krčku biskupiju je generalni tajnik HBK doc. dr. Novak, koji je istaknuo kako je to zapravo drugo takvo hodočašće. Prvo je organizirao njegov prethodnik mons. Petar Palić i to u Požegu, prije pandemije, zatim se nije moglo putovati, a sada su se odlučili krenuti prema moru, u Krčku biskupiju, gdje im je domaćin bio krčki biskup Ivica Petanjak sa suradnicima.

Biskup Petanjak predvodio je misno slavlje u crkvi Sv. Lucije u Jurandvoru, gdje otkrivena Baščanska ploča, u suslavlju s doc. dr. Novakom, župnikom Župe Baška mons. mr. sc. Ivanom Milovčićem te ostalim svećenicima – ekonomom HBK don Šimunom Šindijom, nacionalnim ravnateljem Dušobrižništva za Hrvate izvan domovine dr. sc. Tomislavom Markićem, pročelnikom Hrvatskog instituta za liturgijski pastoral preč. dr. sc. Marijom Kopjarom, kancelarom Krčke biskupije mons. mr. sc. Zvonimirom Seršićem, generalnim vikarom mons. dr. sc. Franjom Velčićem i tajnikom krčkog biskupa Josipom Karabaićem.

Tim slavljenjem euharistije kojom su proslavili Gospodina na neki su način ispunili razog dolaska, istaknuo je doc. dr. Novak, pojašnjavajući kako je to bila prilika da kroz molitvu i pjesmu „kao zajednica susretnemo Gospodina i doživimo zajedništvo“. Važnim za djelatnike Tajništva Hrvatske biskupske konferencije kao i za djelatnike u drugim ustanovama i medijima HBK istaknuo je da idu u susret biskupima.

„Biskupi nama redovito dolaze u Zagreb i donose svoj doprinos našim zajedničkim projektima biskupske konferencije, a ovo je prilika da mi vidimo biskupe u njihovom ambijentu i upoznamo mjesta u kojima oni kao pastiri djeluju i upravljaju“, rekao je generalni tajnik HBK i zahvalio krčkom biskupu što ih je lijepo prihvatio, predstavio im svoju biskupiju i predslavio euharistiju.

Djelatnici Tajništva HBK su vjernici laici i laikinje koji se, da bi mogli služiti, duhovno obogaćuju dnevnim misama, zajedničkim molitvama pa i takvim hodočašćima. Doc. dr. Novak istaknuo je da su te duhovne ponude važne za njihovo zajedništvo, „započeti dan s Gospodinom, zajedno pogledati prema Bogu, prema Božjoj riječi, nahraniti se na euharistiji, zapravo je zalog našega zajedničkoga djelovanja“, gdje i u izazovnim situacijama i poteškoćama znamo iz kojega izvora trebamo crpiti snagu i graditi naše zajedništvo. Uz dnevne euharistije i duhovne obnove koje nudimo našim djelatnicima, i ovo je jedna prilika, vjerujem svima na obogaćenje i zalog za novi polet u jesen u koju polako ulazimo i jesensku šemu koja samo što nije krenula, rekao je doc. dr. Novak.

Mons. Petanjak, ujedno opat opatije Sv. Lucije u Jurandvoru, sedam godina je biskup te biskupije, kojom je zamijenio ravnicu, a kao jednu od posebnosti otočke biskupije istaknuo je da mnogo intenzivnije prate vremensku prognozu, prilike i neprilike – više puta, kao i vjernici „ne možeš otići, a ako odeš ne možeš se vratiti“ pa se događa da kada se nešto organizira na razini biskupije zbog vremena se ne može stići s pojedinih otoka, rekao je.

Posjetu Jurandvoru prethodilo je hodočašće djelatnika HBK u krčku katedralu, na grob sluge Božjega Antuna Mahnića, gdje je zajedničku molitvu predvodio krčki biskup, a domaći sin – generalni vikar mons. dr. sc. Franjo Velčić vrlo ih je stručno upoznao sa znamenitostima Ordinarijata, povijesti gradnje, značenja i nastanka krčke katedrale te likom i ulogom biskupa Mahnića, čije neraspadnuto tijelo počiva u njoj.

Biskup Petanjak izrazio je nadu da će im taj pohod ostati u sjećanju na tu vrlo staru biskupiju, izvore kršćanstva, da im to bude i duhovno obogaćenje i zbližavanje, vraćanje na početke. Također, poželio je da bolje upoznaju slugu Božjega biskupa Mahnića, svijetli lik ne samo Krčke biskupije nego cijeloga hrvatskoga naroda, njegovo djelovanje u 20. stoljeću ostavilo je velikoga traga; da vide koliko je on suvremen i danas, na socijalnom, vjerskom području, u okupljanju mladih i mnogim drugima.

Biskup Petanjak osvrnuo se i na značenje Baščanske ploče koja je tu pronađena, „koja nas vraća na početke naše hrvatske pismenosti, kulture“, te na kraju blagoslovio hodočasnike okupljene u Jurandvoru.