Budi dio naše mreže
Izbornik

Započeo ciklus kateheza na temu "Čistoća" u Centru za mlade “Bl. Miroslav Bulešić”

Rijeka (IKA)

U četvrtak 9. svibnja u Centru za mlade riječke nadbiskupije „Bl. Miroslav Bulešić” započeo je ciklus kateheza na temu „Čistoća” koji će se nastaviti odvijati kroz vazmeno vrijeme, svakog četvrtka u 20 sati u Centru.

Katehistica Maja Šimičić Roksandić započela je katehezu konstatacijom kako svi čeznemo za ljubavlju jer je ona utkana u samo naše biće kada nas je Bog stvarao iz ljubavi. “Ljudi često Boga doživljavaju kao onoga koji ne razumije našu spolnost i koji je protiv spolnosti. No, to nikako nije točno. Bog nije starac s bradom koji ne razumije što je seks. Pa on ga je stvorio! A mi često želimo maknuti Tvorca ljubavi iz našeg ljubavnog života.”

Rekla je kako ne možemo razumjeti govor o čistoći ako ne shvatimo u prvom redu tko smo mi. U suprotnom, govor o čistoći ostaje samo na nivou pravila i zabrana i nemoguće ga je provesti u životu.

„Čovjek je duh, duša i tijelo i zato se njegova spolnost ne može zaustaviti samo na fizičkim obilježjima i manifestacijama. Svaki čovjek je muškarac ili žena, ne samo po svojim fizičkim obilježjima, već i po svojim mislima, emocijama, željama, pogledu na svijet i ljude. A centar našega bića je naše srce i zato prvo trebamo upoznati svoje srce i razumjeti što iz njega izlazi.”

U nastavku je objasnila razliku između čistog i nečistog srca na temelju biblijskog teksta iz Mk7, 20-23 u kojemu Isus tumači da nema ništa izvan čovjeka što bi ga moglo onečistiti, nego ono što izlazi iz nutrine, iz ljudskog srca ga onečišćuje. U tom govoru Isus navodi da iz srca čovječjega izlaze zle namisli, bludništva, krađe, ubojstva, preljubi, lakomstva, opakosti, prijevara, razuzdanost, zlo oko, psovka, uznositost, bezumlje. Za sve navedene termina objasnila je njihovu povezanost s ljudskom spolnošću te naglasila kako je “čisto srce samo ono srce koje Bog čisti”.

„Stoga je potrebno u življenju čistoće tražiti oslonac u Bogu, a ne u svojim vlastitim snagama“, poručila je Šimičić Roksandić.  Naglasila je ulogu sakramenta euharistije u kojemu se tijesno duhovno i tjelesno sjedinjujemo sa samim Isusom Kristom koji onda djeluje u nama te važnost sakramenta ispovijedi u kojemu Gospodin briše naše padove i njihove posljedice. Ukazala je na Davidov primjer koji je nakon pada u grijeh s Bat Šebom i Samuelove opomene priznao svoju grešku i pokajao se. “Ako je Bog oprostio Davidu i ako nije osudio javnu grešnicu zatečenu u preljubu, onda ne osuđuje niti tebe. Za nikoga nije kasno odlučiti se na život u čistoći.”

Na kraju je naglasila kako je spolnost jedna od  najljepših ljudskih iskustava, ali je ipak samo ljudska i samim time prolazna. „Nitko, pa ni tvoja srodna duša i tvoj bračni drug ne može u cijelosti dati tvome srcu ono što mu je potrebno. To može samo onaj koji je tvoje srce stvorio i najbolje ga poznaje! Zato, nemoj očekivati da će se svi tvoji ljubavni problemi riješiti jednoga dana kada staneš pred oltar. Već sada, dok si u potrazi,  možeš uživati u neizmjernoj Božjoj ljubavi koja želi ispuniti tvoje srce. Jedino ćeš tako biti istinski sretan/sretna i moći pružiti drugome ljubav kakvu on/ona zaslužuju. Ne traži od drugih da izliječe rane tvojega srca. Nikome ne možeš dati ono što nemaš.”

Ciklus kateheza na temu „Čistoća” nastavlja se kroz vazmeno vrijeme, svakog četvrtka u 20 sati u Centru za mlade „Bl. Miroslav Bulešić”.