Budi dio naše mreže
Izbornik

Božićno primanje Dubrovačke biskupije

Dubrovnik (IKA)

Božićno primanje Dubrovačke biskupije održano je u četvrtak 21. prosinca u dvorani Ivana Pavla II. u Dubrovniku, izvijestila je Dubrovačka biskupija.

Na čestitanju su se okupili predstavnici svećenika, redovničkih samostana, vjeroučitelja, djelatnici biskupije i članovi biskupijskih vijeća. Biskupu i vjernicima katolicima došli su čestitati Božić i predstavnici gradske i županijske vlasti kao i akademskog, kulturnog i društvenog života Dubrovnika i biskupije.

Generalni vikar Dubrovačke biskupije mons. Ivica Pervan pozdravio je okupljene te se obratio dubrovačkom biskupu. Podsjetio je kako je mons. Roko Glasnović već nepune dvije godine na čelu mjesne Crkve te rekao kako mu se čini da se dobro snašao i lijepo uklopio u crkvenu i društvenu zbilju toga podneblja. Spominjući brojne obveze koje od njega traži biskupska služba u mjesnoj Crkvi, nabrojao je samo neke od njih u protekloj godini poput predvođenja euharistijskih slavlja, krštenja petog djeteta, ređenja novih đakona, blagoslova i posveta kapelica i crkava, sudjelovanja u programima biskupijskih vijeća i Caritasa, putovanja i podjela sakramenata sunarodnjacima u Njemačkoj, Švicarskoj, Mađarskoj, ali i u drugim dijelovima Hrvatske. Generalni vikar također je spomenuo i neke planove i projekte za predstojeće godine.

„Želim Vam u ime svih svećenika naše biskupije, redovnika i redovnica, Vaših suradnika, djelatnika, prijatelja i poznanika, kao i svih ovdje nazočnih, sretan i blagoslovljen Božić te obilje Duha Svetoga u 2024. godinu kako biste mogli prednjačiti pred nama u dobrom i svetom te da ne klonete duhom i voljom u radu do realizacije zamišljenoga i željenoga, na duhovnom i materijalnom planu u našoj mjesnoj Crkvi“, rekao je na kraju obraćanja.

Kako je uobičajeno na glavnim blagdanskim primanjima u vjerskim zajednicama u Dubrovniku okupljenima su se obratili predstavnici političke vlasti i drugih vjerskih zajednica. Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković istaknuo je kako je suradnja Grada Dubrovnika s Dubrovačkom biskupijom u godini na isteku bila kvalitetna te je izrazio nadu da će biti još bolja i kvalitetnija u novoj godini. Kao primjere suradnje naveo je projekte uređenja Poljane Ruđera Boškovića te crkve u Mokošici.

Župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić  je rekao kako je Božić vrijeme smirenosti, mira i zajedništva, okupljanja i vraćanja obiteljima, nova nada koja se pred svima otvara. Dodao je kako je iza svih dobra i uspješna godina prožeta suradnjom i razumijevanjem te poželio svima sretan i blagoslovljen Božić.

Svećenik Srpske pravoslavne crkvene općine u Dubrovniku Miroslav Bošković uime episkopa Dimitrija i dubrovačke crkvene općine svima je čestitao Božić te, uz ostalo, rekao: „Svake godine kroz ovaj blagi dan prisjećamo se tog tajanstvenog događaja u povijesti čovječanstva, trenutka kada je Bog postao čovjek, kada je vječnost zagrlila prolaznost.“

Imam Medžlisa Islamske zajednice u Dubrovniku Salkan efendija  Herić rekao je kako se rođenje Isusa (Isa) sina Marijinog (Mejreminog) spominje i u Kuranu. Naveo je kako Bog pohvaljuje tri svojstva: pravednost, dobročinstva i udjeljivanje, a kudi tri druga svojstva: razvrat, nepravdu i nasilje. Dodao je kako su to univerzalna svojstva te istaknuo kako je uvjeren da će kršćani ovih božićnih dana „moliti za mir u duši svakog čovjeka, za sreću u kući svakog domaćina i za sigurnost za sve ljude“.

Biskup Glasnović je zahvalio na svim čestitkama te nastavio opisivanjem stanja u svijetu, naglasivši da čovjek ne može živjeti bez nade. Bogu je toliko stalo do čovjeka da je postao jedan od nas, istaknuo je. Govoreći o mnogim dobrim željama koje se izriču ovih dana, postavio je i pitanje zašto želimo što i svi drugi žele te kako dobro željeti. „Želim vam radost i osmijeh, onoga što nam nedostaje, a što nam Bog koji se utjelovio želi dati“, istaknuo je dubrovački biskup. Dodao je tome kako svima želi vjeru, nadu i ljubav.

Na božićnom čestitanju također je objavljeno kako će središnje euharistijsko slavlje Feste sv. Vlaha 2024. predvoditi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić, a trodnevlje u zbornoj crkvi sv. Vlaha prior dominikanskog samostana u Gradu fr. Tomislav Kraljević.

Objavljena su i imena novih festanjula Feste sv. Vlaha 2024. To su pomorac Perica Baletić i zanatlija Vladimir Buć. Nove festanjule je predstavio rektor Pervan, a dekrete im je uručio biskup Glasnović. Pjesmom su program i druženje pratili sastav „Speramus“ i klapa „Veseljavci“ iz Blata, izvijestila je Dubrovačka biskupija.