Budi dio naše mreže
Izbornik

Metković: Održan izborni kapitul u OFS-u „Bl. Alojzije Stepinac“

Metković (IKA/TU)

Izborni kapitul u Franjevačkom svjetovnom redu „Bl. Alojzije Stepinac” u Župi sv. Ilije u Metkoviću održan je u nedjelju 25. veljače, izvijestili su iz OFS-a „Bl. Alojzije Stepinac”.

Prije izbornoga kapitula održan je pastoralni pohod kojemu je predsjedala Matija Jeličić, OFS, delegat područne ministre Mile Šuto, OFS, u nazočnosti fra Stipe Nimca, OFM, predsjednika Konferencije područnih duhovnih asistenata Splitsko-dubrovačkoga područnog bratstva OFS-a „Sv. Leopold Bogdan Mandić“ sa sjedištem u Splitu.

Nakon uvodnih pozdrava ministre Ane Medak, OFS, duhovnog asistenta fra Denisa Šimunovića, OFM, delegata Matije Jeličić, OFS, i područnog duhovnog asistenta fra Stipe Nimca, OFM, ministra OFS-a „Bl. Alojzije Stepinac“ Ana Medak iznijela je izvješće o životu i radu u prethodnom mandatu, uključivši i financijsko poslovanje u mjesnom bratstvu OFS-a „Bl. Alojzije Stepinac“.

Izborni kapitul započeo je zazivom Duha Svetoga i čitanjem biblijskog teksta koji ističe Isusovo načelo „služenja“ (Iv 13, 1-17). Fra Stipe je održao duhovni nagovor „Vijeće OFS-a u službi samoevangelizacije i evangelizacije“. Potom je uslijedio izbor prema odredbama Generalnih konstitucija OFS-a. Odredbe je protumačila i uvodne upute izložila predsjedateljica kapitula Matija Jeličić.

Zorana Vekić, OFS, predložena je i izabrana za tajnicu kapitula, a za brojače glasova Kristina Gabrić i Sandra Crnčević. Na trogodišnji mandat (2024.-2027.) izabrani su: Ankica Jakić, OFS, ministra; Damir Ajduk, OFS, zamjenik ministre; Zorana Vekić, OFS, tajnica; Jadranka Jeramaz, OFS, blagajnica; Ančica Medak, OFS, povjerenik za formaciju. Član Mjesnog vijeća je i fra Denis Šimunović, OFM, duhovni asistent (župnik).

Izabrani su također delegat i zamjenik delegata za područnu razinu OFS-a koji će sudjelovati na područnim kapitulima tijekom trogodišnjega mandata (2024.-2027.): Damir Ajduk, OFS, delegat, i Violeta Oršulić, OFS, zamjenica delegata. Na kraju izbornoga kapitula obavljen je obred primanja u OFS „Bl. Alojzije Stepinac“, Metković. Primljeni su: Ivica Granić, Ante Veraja i Mladenka Vukojević. Ministra Ankica Jakić je uime Crkve primila kandidate, a duhovni asistent fra Denis Šimunović ih je uime Crkve potvrdio.

Na kraju je predsjedateljica izbornog kapitula Matija Jeličić zahvalila članovima Vijeća koji su obnašali službe Vijeća OFS-a u prethodnom mandatu. Potom je čestitala novoizabranom Vijeću OFS-a u novom trogodišnjem mandatu (2024.-2027.) i zaželjela da kolegijalno i odgovorno služe, prema službama u Vijeću, u Mjesnom bratstvu OFS-a „Bl. Alojzije Stepinac“, u župnoj zajednici „Sv. Ilija“ u Metkoviću i u svojim obiteljima.

Potom je fra Stipe svima podijelio blagoslov svetog oca Franje. Na kraju izbornog kapitula i blagoslova svi prisutni zajedno su izmolili zagovornu molitvu svetoj Elizabeti Ugarskoj, zaštitnici Franjevačkoga svjetovnog reda,  izvijestili su iz OFS-a „Bl. Alojzije Stepinac”.