Budi dio naše mreže
Izbornik

Priznanja Općine Blato s. Moniki Oltran i HGU „Sv. Vincenca”

Blato (IKA)

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Blata u subotu 27. travnja dodijeljena su javna priznanja, a među nagrađenima su s. Monika Oltran iz Družbe Kćeri Milosrđa te Hrvatska glazbena udruga „Sveta Vincenca” koja djeluje u okviru Bratovštine sv. Vincence pod zaštitom Srca Isusova.

S. Monika Oltran dobila je srebrni grb Općine Blato – pojedinačno priznanje, za bezuvjetnu ljubav, milosrđe, nesebičan rad, odgoj i brigu o djeci i promicanje duha i karizme Družbe Kćeri Milosrđa. Rođena je 1958. u Zadru, u Družbu je ušla 1976., a doživotne zavjeta položila je 1984. godine. Djelovala je u nekoliko zajednica Družbe, a najdulje boravi u Blatu radeći s djecom.

Svoje znanje, vještine, nesebičnost, skromnosti i trud više od dvadeset godina ulaže u brigu o jasličkoj djeci. Pažnju i brigu o  jasličkoj djeci obavlja profesionalno, s puno ljubavi i razumijevanja za one kojima je, na početku života, to najpotrebnije, stoji u obrazloženju. Podigla je na noge više od tristo djece u Blatu, na čemu su joj djeca i roditelji posebno zahvalni. 

Zlatni grb Općine Blato – skupno priznanje, na prijedlog župnog ureda, dodijeljen je Hrvatskoj glazbenoj udruzi „Sveta Vincenca” utemeljenoj 1993. od skupine građana, članova Bratovštine sv. Vincence pod zaštitom Srca Isusova, a nagradu je dobili za doprinos u promociji glazbene kulture te kulturnog identiteta Blata.

Cilj je udruge promicanje sakralne glazbe i hrvatske glazbene baštine putem crkvenih slavlja i društvenih događaja. Broje oko dvadesetak glazbenika. Godišnje imaju preko četrdeset nastupa, a glavni cjelovečernji koncerti su im uz Božić i proslavu zaštitnice Blata sv. Vincenze. Od brojnih nastupa posebno ističu sudjelovanje na dočecima papa u Hrvatskoj: 1994., 1998., 2003. u Dubrovniku i 2011. u Zagrebu. Nagradu je preuzeo predsjednik HGU-a Teo Šeparović.

Ostali dobitnici općinskih nagrada su: Osnovna glazbena škola pri Osnovnoj školi Blato, prof. Gordana Šeparović i Jerko Andrijić, dipl. ing. Nagrade je uručio općinski načelnik Ante Šeparović.