Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava Gospe Lurdske u Brnazama

Brnaze (IKA)

U filijali Župe Gospe Sinjske u Brnazama u nedjelju 13. veljače proslavljen je blagdan Gospe Lurdske, nebeske suzaštitnice zajednice.

Ovogodišnja proslava održana je pod geslom: „Gospo Lurdska, zdravlje bolesnih, moli za nas“. Zbog epidemioloških mjera i ograničenosti prostora slavljene su dvije svete mise. Misnim slavljem u 9 sati predsjedao je fra Antonio Mravak župni vikar u Župi Gospe Sinjske za filijalnu zajednicu u Brnazama. Središnjim misnim slavljem u 10:30 sati predsjedao je fra Ante Akrap, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu uz koncelebraciju fra Borisa Čarića, franjevca rodom iz Brnaza na službi ekonoma Provincije i fra Antonia Mravka. Slavlje je počelo procesijom, a Gospin kip  nosile su predstavnice kandidata za sakrament Krizme: Lana Liović, Matija Krolo, Lana Mastelić i Lucija Slišković. Slavlje su uveličali članovi pjevačkih zborova Zajednice sv. Nikole Tavelića u Brnazama – mješoviti, dječji i zbor mladih pod ravnanjem Jelene Mihaljević i s. Dominike Vrdoljak.

U propovijedi fra Ante Akrap je istakao važnost susreta u životu. Čovjek je biće susreta jer u susretu s drugom osobom čovjek sebe može bolje spoznati i vrednovati. Blažena Djevica Marija je sebe vidjela u susretu s Bogom. Ona koja govori „slušajte moga Sina i što god vam rekne učinite“, želi da i mi vjernici u susretu sa Isusom spoznamo svoja stanja. U vremenu pandemije postali smo ljudi koji su izgubili miris i okus za životom, za ljudima u potrebi pa i našim bližnjima. Neka nas Blažena Djevica Marija vodi svome božanskome Sinu Isusu da ozdravimo od svojih duhovnih zatvorenosti, kazao je predsjedatelj slavlja.

Za vrijeme misnog slavlja krstio se dječak Roko Miloš, sin Frane i Anđele iz Brnaza. U trodnevnici zajednicu su pohodili i misnim slavljima predsjedali fra Lukica Vojković, župnik Župe Turjaci i fra Jurica Hrgović, profesor na Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Sinju. Trodnevnica i proslava Gospe Lurdske održala se u dvorani mjesnog Doma kulture gdje se zajednica nedjeljom i blagdanima okuplja od 2018. godine otkad je počela gradnja nove crkve sv. Nikole Tavelića.