Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljen blagdan Presvetog Trojstva – zaštitnika župe Slivno

Slivno (IKA)

U nedjelju 30. svibnja župa Slivnu proslavila je svog nebeskog zaštitnika Presveto Trojstvo. Misno slavlje s procesijom u 11 sati predvodio je don Emanuel Petrov, župnik omiške Župe sv. Petra, apostola, na Priku u Omišu, u suslavlju profesora na KBF-u Split i slivanjskog župnika fra Željka Tolića.

Don Emanuel je u svojoj propovjedi slivanjskim vjernicima govorio o značenju Presvetog Trojstva te im je pritom naglasio kako su imali veliku privilegiju što ih je Božja providnost stavila, ne samo pod zaštitu BDM i drugih svetaca koje slave, nego i direktno pod svoj patronat, pod zaštitu Presvetog Trojstva, Boga Oca i Sina i Duha Svetoga. Boga koji je Jedan i Trojedin, Trojstven u jedinstvu i jedinstven u Trojstvu.

Samo čovjek u zajedništvu s Bogom živi

Nadalje je naglasio kako „prihvaćamo to kao otajstvo,  tajnu vjere, ali ipak, javi se u nama ponekad pitanje kako je to moguće da imamo jednoga Boga, a njih Tri”.

“Naime Oca, Sina i Duha Svetoga. Kako? Ne znamo. Ako kažemo da znamo, tada lažemo. Mi našeg Boga prihvaćamo srcem, očima vjere…Čovjek je slika Božja i svaki bez izuzetka i onaj tko mi se sviđa i tko me ne voli i on je slika Božja. Čovjek je životno povezan sa svojim Bogom. Nema čovjeka bez Boga i čovjek bez Boga ne živi. Mogli bismo reći ‘životari’. Samo čovjek u zajedništvu s Bogom živi. Što je tome dokaz?”

“Bog čovjeka stvara od zemaljskog praha i po tome je čovjek je sličan ovomu svijetu, ali izlaz iz sebe i daruje mu svoga duha,  Duha Životvorca, daruje mu samoga Sebe i tek tada čovjek postaje živa duša i slika Božja te on tek tada postaje živo svjedočanstvo o Bogu. I taj čovjek je toliko slobodan i tako velik da je odmah u samo startu mogao i svom Bogu reći:  Ne!. Čovjek je odmah sagriješio, ali Bog je vjeran, Bog ljubi i nikad ne ostavlja te silazi s nebeskog prijestolja i odriče se božanskih haljina i dolazi u najdublju točku ljudskoga života. Gdje? Rađa se u štalici?  A štalica, imamo iskustvo, znamo da smrdi,  i simbol je čovjekova grijeha i zla.  I tu Bog silazi da čovjeka opere svojom krvlju i vrati ga na dostojanstvo života koje mu je pripravljeno…”, kazao je propovjednik.

Isus nam želi reći da je s nama svakog dana, od rođenja do smrti

Nadalje je istaknuo kako Bog ne ostavlja ni nas danas, nego nam šalje duha svojega da opet čovjeka oživi i nanovo stvori  te da „Ne treba tražiti dokaze o Bogu nego treba imati vjeru, trebamo vjerovati”.
“Isus nam želi reći da je s nama svakog dana, od rođenja do smrti i kad ga budemo gledali u lice tada ćemo znati i shvatiti tko je Bog. Sad  u Njega vjerujemo i za Njega svjedočimo, a tada ćemo postati s Njim jedno u potpunosti. To znači da već sad trebamo biti s Njim jedno. Zato neka današnji dan, ovo Presvetog Trojstvo bude doslovno vraćanje Isusu goru – goru na kojoj trebam susresti Isusa i u trpljenju, i u poniženju, i u ostavljenosti i u odijeljenosti. I u takvom svom životu jer drugoga nemamo trebamo pokazati da je on živ i da svi drugi koji me vide mogu reći kao što su rekli prvim kršćanima, „gle kako se ljube“.  A to znači, Bog uistinu živi i među nama je nazočan i neka tako bude tako u vijeke  vjekova”, poručio je na kraju svoje propovjedi don Emanuel Petrov.

Za ovogodišnju proslavu zaštitnika župe pripremalo se trodnevnicom slaveći misna slavlja s poticajnim propovijedima da ovaj važan dan u životu ove župne zajednice bude vrsno liturgijski i duhovno obilježen.