Budi dio naše mreže
Izbornik

Triljski župnik don Stipe Ljubas: Nama je ovo čast

Zagreb (IKA)

Ovo je jedna nagrada cetinskom kraju koji se tome raduje, izjavio je za Hrvatsku katoličku mrežu don Stipe Ljubas, župnik župe sv. Mihovila iz Trilja i dekan Cetinskog dekanata u povodu vijesti o imenovanju mons. Ante Jozića.

Don Stipe je istaknuo zahvalnost Svetome Ocu što je prepoznao „darove našega don Ante Jozića. To su darovi ne samo za univerzalnu Crkvu već i za hrvatski narod iz kojeg don Ante Jozić potječe. On je u sebi objedinio talente koje mu je Gospod dao. U ovoj župi je kršten, pričešćen, krizman i bio ministrant”, ističe triljski župnik. „Ovo je jedna nagrada Cetiskome kraju, koji se tome raduje. To će biti putokaz i nadahnuće i novim duhovnim zvanjima”, očekuje don Stipe.

U osnovnoj školi Ante Jozić bio je odličan đak, skroman u pojavnosti. U gimnaziji je također razvijao svoje darove.

Njegova služba kapelana u katedralnoj župi sv. Marka u Makarskoj je bila plodonosna, darovi Ante Jozića su prepoznati, a on ih je i dalje razvijao. Nakon školovanja u Rimu, u skromnosti i jednostavnosti služio je Svetoj Stolici, prvo u Indiji a potom u Rusiji i Hong Kongu. Sveti Otac sada je nagradio njegove njegove zasluge koje će i dalje biti u službi Svete Stolice i cijele Katoličke crkve”, kaže don Stipe.

„Nisu ga u Trilju zaboravili, niti je on Trilj zaboravio, kao ni Cetinsku Kraljinu ni svetište Gospe Sinjske. Don Ante je vrlo rado dolazio u rodni kraj – redovito za Božić, Uskrs i ljeti kada mu je to služba dopuštala. Triljani ga poznaju i svaki put kada bi dolazio imao je susrete s poznanicima iz osnovne škole, sa svojom rodbinskom. Ljudi su vrlo rado boravili u njegovu društvu. Vrlo je jednostavan, druželjubiv i susretljiv, vrstan svećenik“, kazao je cetinski dekan i župnik don Stipe Ljubas.

Župnik i dekan Ljubas poznaje i obitelj novoimenovanoga nuncija i kaže kako dolazi iz brojne obitelji: „Njih je 11-ero djece, on je osmi po redu. Svi su praktični vjernici, imaju svoje obitelji, vole i Crkvu i ne ističu se ni u čemu iznad drugih. Poznavao sam i don Antine pokojne roditelje Luku i Anku, bili su pobožni ljubi, iznjedrili su toliko života“, prisjeća se u razgovoru za HKM don Stipe Ljubas.