Budi dio naše mreže
Izbornik

U Splitu slavljena misa zadušnica za prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana

Split (IKA)

U spomen na 24. obljetnicu smrti dr. Franje Tuđmana, 5. prosinca u crkvi Sv. Franje na Obali u Splitu služena je misa zadušnica za prvog hrvatskog predsjednika, koju je predvodio fra Martin Jaković, župnik Župe sv. Stjepana pod Borovima i gvardijan Samostana sv. Franje na Obali franjevaca konventualaca.

U propovijedi je fra Martin naglasio da znamo kazati kako smo kršćani, katolici, vjernici, ali da riječi nisu dovoljne, ako se to ne vidi, ne osjeća i ne čuje. „Ovo je vrijeme došašće i vrijeme izazova da otkrijemo Gospodina i da On, može računati na nas, ovakve kakvi jesmo… Danas se spominjemo i našega prvoga hrvatskog predsjednika, spominjemo ga, jer je imao ljubav i raspoloženje za svoju Domovinu, kako bismo mi danas mogli biti slobodni, s božjim blagoslovom, i biti među onima koji su dali svoj život za ovu domovinu. Budimo svjesni i onog što je danas…“, rekao je propovjednik.

Zaključivši propovijed, potaknuo je i pozvao vjernike da učine sve u sebi da budu iskreni i da iskrenim srcem ljube i mole Gospodina da dođu pred jaslice i u njima otkriju ono Dijete i one naše drage koji su pošli s ovoga prolaznog svijeta kako bismo prepoznali nadnaravne vrednote i otkrili u ovom došašću svoje poslanje, živjeti iskreno, srca punog ljubavi, ljubavi prema svakom čovjeku.

Misu je suslavio mons. Drago Šimundža.

Misa je završila hrvatskom himnom i Zdravo djevo u izvedbi Župnog zbora Visoka koji je uzveličao cijelo misno slavlje, za orguljama i pod ravnanjem maestra Andre Čalo.

U organizaciji Družbe „Braća Hrvatskoga Zmaja“, čiji je član bio i dr. Franjo Tuđman, prije svete mise, bilo je i polaganje vijenca ispred spomenika dr. Franje Tuđmana na Rivi, a nakon mise zadušnice slijedio je u Dvorani sv. Ante prigodni program s izlaganjem Josipa Jovića i predavanje prof. dr. Mihovila Biočića o Tuđmanu, uz krasnoslov domoljubnih pjesma pjesnikinje Danice Bartulović te nastup Ratomira Kliškića.

Program je vodio general dr. Mirko Šundov koji je iz prve ruke govorio o Domovinskom ratu i važnosti dr. Tuđmana, naglasivši njegovu razboritost, hrabrost, marljivost, upornost, uvjerljivosti i uspjeh, ujediniti sve Hrvate, koji prvi put u povijesti nisu se ubijali međusobno, bili su jedinstveni, i pobjednička hrvatska vojska, što mu nitko nikada ne može oduzeti, ni osporiti – jedna jedini hrvatski Predsjednik.

Na početku druženja Andro Krstulović Opara, pozdravio je sve nazočne te je iznio neke osnovne podatke o „Družbi“, da je osnovana 1905. u vrijeme kada se pjevala hrvatska budnica „Ustani, bane“, jer su Hrvati, svjesni mađarizacije i bečke izdaje, odlučili utemeljiti društvo koje će braniti svoje hrvatske vrednote i promisli, i biti izrazito hrvatska i domoljubna udruga slobodna od svake političke stranke. Društvo je obnovljeno 1990. godine, i tako je ponovno utemeljeno „hrvatsko bratstvo“ kao kulturna udruga na načelima prijateljstva, bratstva, dragovoljnosti, kolektivnog rada i odlučivanja, sa svrhom da čuva i obnavlja hrvatsku kulturnu baštinu i oživljuje uspomenu na događaje iz hrvatske prošlosti i na zaslužne Hrvate.