Budi dio naše mreže
Izbornik

Posljednji dan hodočašća vjeroučitelja Splitsko-makarske nadbiskupije

Loreto (IKA)

Posljednjeg dana hodočašća u organizaciji Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije, u petak 5. travnja, vjeroučitelji su posjetili crkvu svete Anđele Folinjske i svetište u Loretu, izvijestio je Tiskovni ured Splitsko-makarske nadbiskupije.

U crkvi sv. Anđele Folinjske vjeroučitelji su upoznali njezin život, obraćenje u kasnim tridesetim godinama i pisma koje je pisala. Ispred njezinog groba su se zadržali u molitvi. Nakon upoznavanja sa sv. Anđelom, vjeroučitelji su se zadržali u druženju te su razmjenjivali dojmove o proteklim danima.

„Bilo je jako lijepo, vrlo duhovno, poticajno i korisno. Fra Domagoj Runje se potvrdio kao vrstan voditelj, duhovnik, svećenik i franjevac, veliki mali brat koji je uz mnoštvo korisnih informacija prenio i Franjin duh poniznosti, radosti i služenja. Svaki dan uz krunicu, Franjine opomene, svetu misu i poticajnu propovijed, uskrsni tjedan je bio pravi mali Emaus u kojem su vjeroučitelji imali priliku prijateljevati s uskrslim Gospodinom“, poručili su vjeroučitelji.

Popodne su stigli u Loreto, gdje su se u svetištu Svete kuće ili Nazaretske kućice pomolili i zapjevali. U zajedništvu s drugim hodočasnicima iz Dalmacije vjeroučitelji su u kripti sv. Pelegrina, predvođeni fra Domagojem Runjom, slavili misu zahvalnicu za hodočašće pod geslom  „Pogledajte ruke  moje i noge“ (Lk 24, 39). U propovijedi je fra Domagoj istaknuo da se prisutnost Duha Svetoga mora osjetiti, biti vidljiva, uočljiva. Ako to ne postoji, upitna je nazočnost Duha Svetoga jer i Sveto Pismo upućuje da ćemo ga po plodovima njegovim prepoznati, istaknuo je.

Zajedničkom fotografijom svih hodočasnika u Loretu, vjeroučitelji su zaključili hodočašće.  „Mjesta koja su vjeroučitelji  za vrijeme hodočašća posjetili bila su pomno odabrana i upućivala su na svjedočku ljubav prema Kristu, na žar ljubavi prema Bogu i drugima, na poniznost, molitvu, upućenost na Boga i služenje bližnjemu. U prelijepoj Umbriji, Toscani i Marki vjeroučitelji su uspjeli ponovno razbistriti pogled prema Bogu i bližnjima. Obnovljeni u duhu, odmoreni i okrijepljeni u tijelu, poželjeli su opet doći na ista sveta mjesta, jer ona potiču na molitvu, obraćenje i osnažuju korake prema Kristu“, istaknuli su po završetku hodočašća, izvijestio je Tiskovni ured Splitsko-makarske nadbiskupije.