Budi dio naše mreže
Izbornik

Hodočašće vjernika Omiškoga dekanata i koncert ženske klape „Neverin“ te muške klape „Podvorje“

Split (IKA)

Petog dana devetnice sv. Dujmu u splitsku prvostolnicu hodočastili su 2. svibnja vjernici Omiškoga dekanata. Slavlje je počelo pred krstionicom sv. Ivana Krstitelja, gdje su vjernici obnovili svoja krsna obećanja, a uvodne obrede predvodio je dr. don Ante Mateljan.

Nakon procesije od krstionice do katedrale Sv. Dujma, uslijedilo je euharistijsko slavlje, koje je predvodio dekan Omiškoga dekanata i župnik župe sv. Mihovila don Mate Čulić uz koncelebraciju don Tomislava Ćubelića. Misno slavlje animirao je Mješoviti zbor župe sv. Mihovila-Omiš.

Don Mate u homiliji istaknuo je kako se mučeništvo svih kršćana kroz povijest temelji na Isusovoj smrti. „Božja milost mučeniku omogućuje da položi svoj život za Krista i njegovu Crkvu“. Govoreći o mučeništvu kršćana kroz povijest, naglasio je kako su i danas kršćani najprogonjenija religija na svijetu. „Progoni kršćana ne događaju se samo kroz ubojstva, nego i kroz svakodnevnu destrukciju prema svim kršćanskim vrijednostima“.

Nakon otpjevanog himna sv. Dujmu i svečanog blagoslova, uslijedio je koncert ženske klape „Neverin“ i muške klape „Podvorje“.

Klapa Neverin iz Kaštel Lukšića osnovana je 2004. godine. Osvojila je više od 40 nagrada na festivalima te se svrstava među najtrofejnije ženske klape u Hrvatskoj. Neke od nagrada su: peterostruka pobjeda na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu, apsolutna pobjeda na Međunarodnom festivalu klapa u Perastu, Grand prix Festivala božićne klapske pisme u Zadru, itd. Grad Kaštela dodijelio joj je dva puta nagradu za izniman doprinos u promicanju kulture grada, a Festival dalmatinskih klapa Omiš plaketu za izniman doprinos klapskoj pjesmi. Svoj desetogodišnji rad i uspjehe, proslavila je 2014. godine, koncertom u HNK Split. Klapa je izdala i dva CD-a („Neverin“ i „Bogorodici“). Od samog osnutka klapu vodi Antonela Pilić Burić, koja je i sama dobila dvije nagrade za poseban umjetnički dojam na zborskim natjecanjima.

Klapa Podvorje iz Kaštel Sućurca osnovana je 2009. godine. Ime joj dolazi od naziva trga koji se nalazi s južne strane nadbiskupske palače u Kaštel Sućurcu. Dosad je sudjelovala na brojnim smotrama klapa i festivalima diljem Hrvatske i inozemstva. Svake godine na blagdan Velike Gospe održava svoj tradicionalni koncert u Kaštel Sućurcu. Repertoar klape sastoji se od izvornih klapskih napjeva, skladnih klapskih pjesama, sakralnih pjesama te i od a cappela obrade popularnih pjesama. Klapa se može pohvaliti nagradom Grada Kaštela za doprinos u klapskom pjevanju i promicanju Kaštela, kao i brojnim drugim nagradama i priznanjima, od kojih svakako treba spomenuti tri zlata koja su osvojena na međunarodnim festivalima (Karlovac, Osijek, Rijeka).

Ključne riječi:
devetnica sv. Dujmu Split