Budi dio naše mreže
Izbornik

Počela 17. sezona ministrantske malonogometne lige „Ivan Merz“

Split (IKA)

U organizaciji Ureda za pastoral duhovnih zvanja Splitsko-makarske nadbiskupije u subotu 16. studenoga započela je 17. sezona ministrantske malonogometne lige „Ivan Merz“.

Ovogodišnja liga otvorena je svečanim euharistijskim slavljem koje je u kapeli Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu predvodio predstojnik Ureda za pastoral duhovnih zvanja don Jure Bjeliš. U koncelebraciji su bili prior karmelićanskog samostana u Splitu o. Zlatko Pletikosić i župni vikar makarske župe Sv. Marka don Jure Lovrinčević. Slavlje je posluživanjem oltarskog stola uveličao đakon don Ivan Odrljin koji je izrekao i prigodnu homiliju.

Na početku misnog slavlja okupljenima se obratio predstojnik don Jure Bjeliš. Ministrantima je posvjestio važnost i veličinu njihove službe, rekavši: „Radostan sam što s Kristom krećemo u novu sezonu. On je vječni uzor svih naših nastojanja i svakog našeg rada, a vi ste njegovi živi svjedoci. Neka vam ovo natjecanje bude prilika za rast u vjeri i međusobnom poštovanju“.

U prigodnoj homiliji don Ivan je ministrantima kazao kako je igra vježbanje za život jer nas upućuje na druge. „Najbolje rezultate ostvaruje ona ekipa koja surađuje i komunicira, koja nije sebična i kojoj nije cilj istaknuti jednog ili dva igrača koja dobro igraju. Nogomet vas uči da budete pošteni u nastupu protiv drugih, a zajedničko pravilo igre vas u suparništvu ujedinjuje, tako da zajedno sudjelujete i u zajedništvu i u suparništvu. Najvažnije je vježbati zajedništvo, ne smatrati druge gorima od sebe i ne pokušavati pobijediti na ružan način. Ako drugoga poniziš kako bi sebe uzvisio, to nije pobjeda, nego poraz“, rekao je don Ivan dodavši kako se ne treba usmjeravati na mane drugih, nego kako je u suparniku potrebno vidjeti brata.

„Kako biste stekli prijatelje, sami trebate biti prijatelj. Prijateljstvo je način na koji se Bog brine o nama. Isus u svakom od vas vidi svoga prijatelja koji pomaže svećeniku oko njegova oltara. On svakoga od vas prihvaća baš takvog kakav jest i on je svakomu od vas prijatelj. Zato i vama želim na početku ove ministrantske lige puno uspjeha, radosti i prijateljskih utakmica“, istaknuo je propovjednik zaključujući homiliju.

Na kraju euharistijskog slavlja voditelj lige Duje Gale upoznao je sve nazočne s novom sezonom, sustavom natjecanja i pravilima igre.

Ove sezone u natjecanju sudjeluju 23 ekipe iz župa: Ravne Njive, Mejaši, Konkatedrala (Split), Kman, sv. Kajo (Solin), Podstrana, Pujanke, Brda, Sućidar, Gospa od Otoka (Solin), Kaštel Stari, Kamen, Kraljica Mira (Makarska), Kaštel Gomilica, Trstenik, Visoka, sv. Duje, Vranjic (Solin), Žnjan, Pojišan, Spinut, sv. Marko (Makarska) i Poljud.