Budi dio naše mreže
Izbornik

Počela trodnevna duhovna priprava za proslavu 50. obljetnice župe Sv. Nikole u Metkoviću

Metković (IKA)

Prvu večer trodnevnice za proslavu nebeskog zaštitnika i 50. obljetnicu osnutka župe Sv. Nikole biskupa u Metkoviću, u utorak 3. prosinca, predvodio je don Darijo Čorić, župnik župe Sv. Petra apostola u Kaštel Novom.

U  koncelebraciji bili su župnik i dekan don Davor Bilandžić i župni vikar don Dino Prkut. Misno slavlje animirao je mješoviti župni zbor Kaštela koji je nakon misnog slavlja održao i kratki koncert.

Nakon dara života, najveće bogatstvo je imati dar vjere jer vjera pokreće čovjeka, uzdiže ga prema Bogu i daje snagu u ovoj suznoj dolini, rekao je don Darijo u uvodu homilije pojasnivši kako je čovjek bez vjere poput prazne posude.

„To što smo mi vjernici, nije naša mudrost, niti naša zasluga, već Božji dar. Kroz ovih 50 godina ostali ste ustrajni u vjeri jer ste primili vjeru od svojih roditelja, ali tu snagu nije uvijek lako prenositi na mlađe; nije bilo lako – to znaju oni koji su osnivali ovu župu, ali se s vjerom i ljubavlju itekako uspijevalo. Ovdje imate lijepo svetohranište, ali Isus će biti sretniji kada ga ponesemo u svoje obitelji i svima koje susrećemo. Svaki put kada ga primite u čistoći duše, u snazi vjere s euharistijskog stola, nećete biti samo komad Svetohraništa. Bit ćete hram Duha Svetoga. Bit ćete Crkva koja hoda ovom dolinom Neretve, Crkva koja svijetli, Crkva koja blagoslivlja, Crkva koja uzvisuje. Ona koja ima lijepu riječ, vrijeme i otvoreno srce za potrebe drugih. To se sve čini Njime – proslavljenim,uskrslim živim Isusom Kristom. Kroz ponos ovih pedeset godina idite hrabro ulažući u naraštaje koji dolaze nakon vas, da oni mogu slaviti sto i više godina Bogu na slavu, a svima nama na duhovnu korist“, poručio je Metkovcima  don Darijo Čorić.

Prisjetivši se lijepih vremena za vrijeme gradnje nove crkve Sv. Nikole te izgradnje i bogatstva žive Crkve za vrijeme župnika don Ljube Pavića, gdje je don Darijo bio župni vikar dvije godine, zahvalio je svim svećenicima, s. Marijani Cvitanović, ostalim časnim sestrama i vjernicima na podršci, potaknuvši ih da ohrabre svoje svećenike u  njihovoj svetoj i odgovornoj dužnosti.

Ključne riječi:
crkva Sv. Nikole trodnevnica