Budi dio naše mreže
Izbornik

Predavanje o ciboriju Marka Andrijića

Korčula (IKA)

U ponedjeljak 4. studenoga u crkvi Sv. Marka u Korčuli djelatnici Hrvatskoga restauratorskog zavoda održali su predavanje o radovima na ciboriju Marka Andrijića, za koje su Korčulani pokazali veliko zanimanje.

Na samom početku nazočne su pozdravili župnik don Frano Kuraja i predsjednik gradskog Vijeća Korčule Marko Skokandić.

U nastavku ravnateljica Hrvatskog restauratorskog zavoda dr. sc. Tajana Pleše pojasnila je kako Hrvatski restauratorski zavod tim predavanjem želi približiti vrijedni kulturno-povijesni spomenik žiteljima Korčule koji ga baštine, kako bi ga bolje razumjeli i bolje čuvali.

O opsegu izvedenih radova ukratko je govorio konzervator-restaurator Ivan Sikavica, koji je naglasio kako su tijekom radova konzervatori morali odlučiti i mijenjati opsege poslova koji će se odraditi zbog veoma lošeg stanja ciborija i narušene njegove statike. Ciborij je u konačnici obnovljen prema nacrtu Marka Andrijića što je iziskivalo i dodatno istraživanje spisa o ciboriju koji se nalaze u Državnom arhivu Zadar.

Detaljnije je to pojasnio arhitekt i konzervator Goran Nikšić koji je godine 2012. obranio doktorsku disertaciju o Marku Andrijiću, najvećem korčulanskom graditelju i klesaru. Na početku izlaganja Nikšić je najavio predavanja koja planira održati u Korčuli o temi rada i djela Marka Andrijića koja su nepravedno bila zanemarena do sada, a bila su izuzetan doprinos života Korčulanima kroz 15. stoljeće pa i danas. Osim na ciboriju Marko Andrijić radio je i na zvoniku katedrale te na kulama i zidinama grada i time oblikovao današnju prepoznatljivu vizuru starog grada Korčule.