Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava 90 godina od izgradnje crkve Nuncijate u Slanom

Slano (IKA)

Zavjetna crkva Navještenja Gospodinova u Slanom, u narodu poznata kao „Nuncijata“, u subotu 25. ožujka svečano je proslavila svetkovinu Blagovijesti i 90 godina od dovršetka izgradnje. Svečano misno slavlje predvodio je dubrovački biskup Roko Glasnović, izvijestili su iz Župe sv. Vlaha u Slanom.

U toj zavjetnoj crkvi Župe sv. Vlaha u Slanom, u zajedništvu sa župljanima Slanoga i Majkova i ostalim hodočasnicima u suslavlju su bili stonski dekan don Bernardo Pleše, upravitelj franjevačkog samostana u Orebiću  fra Šimun Romić, fra Ante Medić iz slanskog samostana i župnik i gvardijan slanski fra Stipan Klarić. Pjevanje su animirale kandidatice Sestara franjevki od Bezgrešnog začeća s Danača, a misnom slavlju je prethodila procesija s barjacima iz spomenutih župa.

Biskup Glasnović je u propovijedi istaknuo skromnost i poniznost Blažene Djevice Marije koja je znala slušati i čuti Božji glas i pristati uz Božju riječ i time je postala izvor spasenja za sve nas. Potaknuo je vjernike da budu ljudi koji će naviještati i nositi drugima blagu i radosnu vijest.

Na kraju mise župnik Klarić je zahvalio biskupu na pastirskoj brizi i ohrabrujućim riječima i svima koji su sudjelovali u pripremi feste, a mladi su biskupu predali prigodni dar. Nakon mise slijedilo je zajedničko druženje na obali pored crkve.

Crkvu Navještenja Gospodinova na tome mjestu početkom 17. stoljeća započeo je graditi poznati dubrovački pomorac i dobrotvor Miho Pracat. Godinama je proširivana, dograđivana i konačno je 1927. započela izgradnja crkve u današnjim dimenzijama za župnikovanja don Iva Čučkovića. Crkva je dovršena 1933. i te je godine na Blagovijest blagoslovljena. Posljednji put je obnavljana za župnika fra Ljudevita Laste 2011., izvijestili su iz Župe sv. Vlaha u Slanom.