Budi dio naše mreže
Izbornik

Župa sv. Roka na Manušu proslavila svoga nebeskog zaštitnika

Split (IKA)

U župi sv. Roka Ispovjednika na Manušu u Splitu 16. kolovoza svečano je proslavljena župna svetkovina sv. Roka. U župnoj crkvi posvećenoj ovom srednjovjekovnom svecu, zaštitniku oboljelih od teških i zaraznih bolesti, svečano euharistijsko slavlje predvodio je župnik župe sv. Stjepana pod Borovima – Split i gvardijan samostana sv. Frane na Obali fra Martin Jaković.

U koncelebraciji su bili župnik župe sv. Roka don Matko Džaja i kancelar Splitsko-makarske nadbiskupije don Ratomir Vukorepa.

„Svaki svetac je bio čovjek od krvi i mesa, a njihova je veličina u prepuštanju Božjoj milosti koja je u svim ljudima razlivena po sakramentu krštenja. Sv. Rok je bio svetac koji je odgovorio na dar Božje milosti dopustivši joj rast u svom srcu. Rodio se krajem 13. stoljeća te je mlad ostao bez roditelja. Bez obzira na obiteljsku tragediju, ne prepušta se hedonizmu ovoga svijeta, nego nadahnut milošću Božjom daruje siromasima sav svoj imetak i kreće za Kristom“, rekao je fra Martin u uvodnom dijelu homilije.

Pojasnio je kako u životu sv. Roka susrećemo aktualizaciju evanđeoske poruke koja se očituje u ljubavi prema bližnjemu. „Sv. Roko ozbiljno shvaća Isusovu zapovijed ljubavi te je provodi u djelo. Približavajući se bolesnima i svoj život dovodi u opasnost. Ipak, nije se prepustio ovozemaljskim strahovima, nego iz ljubavi prema Kristu hrabro pristupa bolesnima pomažući im nositi križeve odbačenosti, straha i svih životnih tereta“, istaknuo je.

Naglasio je i kako je sv. Rok svetac koji nas poziva na herojsku kršćansku ljubav prema braći koja su marginalizirana u suvremenom svijetu.

Pred nama stoji svetac koji nam snažno potvrđuje kako Bog želi spasenje svih ljudi. Na putu spasenja upućeni smo jedni na druge“, nastavio je.

Zaključujući, poželio je da nas Gospodin po zagovoru sv. Roka ispuni kršćanskom ljubavlju kako bismo bili pomoć jedni drugima u nošenju križeva svakodnevnog života.

Okupljenim vjernicima obratio se župnik don Matko Džaja zahvalivši fra Martinu na poticajnim riječima te svima koji su svojim radom doprinijeli proslavi župne svetkovine. Euharistijko slavlje pjevanjem je uzveličao župni zbor župe sv. Roka kojim ravna prof. Tomislav Veršić. Nakon mise, župljani i mnogobrojni hodočasnici zadržali su se u molitvi i druženju ispred župne crkve.

Kao i u mnogim krajevima svijeta, tako i u Splitu, štovanje sv. Roka seže daleko u povijest. U Drugom svjetskom ratu uništene su crkve sv. Roka i sv. Petra na Lučcu. Današnja župa svetoga Roka jedna je od mlađih župa splitskoga Katedralnog dekanata, osnovana 1983. godine od dijela tadašnje velike župe svetoga Petra apostola. Župna crkva, pomalo skrivena zelenilom stabala, nalazi se u Glagoljaškoj ulici, podno tvrđave Gripe.

Ključne riječi:
Rokova Rokovo sv. Rok župa sv. Roka