Budi dio naše mreže
Izbornik

Argumenti HKR-a o temi: Crkva i mladi ne odustaju od BiH

Zagreb (IKA)

Crkva i mladi ne odustaju od Bosne i Hercegovine bila je tema emisije "Argumenti" Hrvatskoga katoličkog radija u četvrtak 22. veljače 2024. godine.

Nakon pokretanja Katoličkih školskih centara, nastavlja se kontinuirano ohrabrivati ostanak mladih u BiH programima zapošljavanja, edukacije, povezivanja, gradeći mostove povjerenja. Veliki dio ostvarenja vizije Crkve u traženju društvenih rješenja za mlade i njihovu budućnost u BiH, na sebe je preuzeo Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. u Sarajevu. Zašto ne odustaju od BiH? U “Argumentima” u četvrtak, 22. veljače o tome su govorili predstavnici Nadbiskupijskog centra: ravnatelj izv. prof. dr. sc. Šimo Maršić, zamjenica ravnatelja Renata Vrdoljak i projekt koordinatorica Martina Vidović.

Uz neupitnu činjenicu o odlasku mladih iz BiH za boljim životom, samim time i smanjenjem broja Hrvata katolika, “mladi ljudi su postali subjektom pastorala Vrhbosanske nadbiskupije”, naglasio je ravnatelj Nadbiskupijskog centra prof. dr. Šimo Marić.

“Trebamo uzeti u obzir da je Katolička Crkva djelovala i u puno težim okolnostima na prostoru Bosne i Hercegovine. Radom Centra želi se pokazati da vjerujemo u budućnost, da vjerujemo u mlade i da želimo biti uz mlade koji se odluče ostati u BiH. Moramo ih ohrabriti, osnažiti i učiniti punim entuzijazma da daju najbolje od sebe, za svoj zavičaj, za svoj prostor, za mjesto u kojem žive”, kazao je prof. Marić.

Centar tijekom akademske godine ponudi više od 40-ak projekata i aktivnosti, ističe zamjenica ravnatelja Renata Vrdoljak. Njihovi korisnici su djeca, mladi, socijalno ugroženi i izbjeglice, a Crkva im pomaže u pokretanju poljoprivrednih programa, studentskom smještaju i stipendijama.

“Brinemo o skupinama krizmanika, ministranata i animatora. Izdvojila bih program za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, kao i program gdje mlade ljude osposobljavamo da postanu poljoprivrednici. Velika je lepeza usmjerenja za studente i srednjoškolce. Najvažnije je da svima njima omogućimo da pronađu aktivnosti u kojima će se dobro osjećati i kroz koje će napraviti nešto za sebe”, rekla je Vrdoljak.

Martina Vidović danas je zaposlenica NPC-a Ivan Pavao II. No to se ne bi dogodilo da joj pravovremeno nije pružen prostor za samoostvarenje i da se u nju nije ulagalo kroz pruženo povjerenje i mogućnosti.

“Imati nekoga iza sebe tko vam želi dobro, veliko je ohrabrenje za mlade. Kao osoba koja je prošla kroz edukacije i programe Nadbiskupijskog centra, sudjelovala u aktivnostima i projektima u srednjoj školi, mogu istaknuti samo pozitivne stvari. Mladima je vrlo bitno da u svom životu imaju nekoga tko ih podupire, nekoga tko im daje vjetar u leđa dok oni šire i jačaju svoje kompetencije i vještine”, istaknula je Vidović.