Budi dio naše mreže
Izbornik

Analiza relikvija iz Vodnjana potvrdila da je pronađena kopija Torinskog platna i lubanja sv. Huberta

Vodnjan (IKA)

Vodnjanski župnik vlč. Marijan Jelenić izvijestio je u petak 31. siječnja da je prilikom rekognicije i znanstvene obrade relikvija pronađena kopija Torinskog platna kakvim je bilo prekriveno mrtvo tijelo Isusovo te lubanja sv. Huberta, prenosi Hina.

„To je otkriveno nakon proučavanja zgužvanog platna koje smo pronašli u sarkofagu sv. Kordule u listopadu prošle godine. Pretpostavlja se da su platno u koje je bilo položeno Isusovo tijelo križari s Istoka prenijeli na Zapad. Posjedovali su ga savojski grofovi u Camberyu u Francuskoj, a zatim je 1578. platno dospjelo u Torino i tamo je ostalo do danas, uz kraća izmještanja za dolaska Francuza 1706. i za vrijeme Drugog svjetskog rata kada je bilo sklonjeno u benediktinskoj opatiji u Genovi u strahu od mogućeg uništenja“, istaknuo je je vl. Marijan Jelenić na konferenciji za novinare te je dodao da je poznato pedeset kopija Torinskog platna u svijetu.

Platno je, rekao je vlč. Jelenić, veličine 4,50 sa 1,43 metara, odnosno istih dimenzija kao i izvorno platno. „To znači radi se o vrlo važnoj kopiji. Daljnja će istraživanja razjasniti mnoge tajne, no s obzirom da je ovo platno istih dimenija kao i u Torinu, zasigurno je djelo nekog važnog umjetnika“, ustvrdio je.

Potvrđeno da je lubanja pripadala sv. Hubertu

Dodatno uzbuđenje, naveo je župnik, donijeli su mu rezultati istraživanja jedne lubanje za koju se pretpostavljalo da je pripadala sv. Hubertu, što je prema njegovim riječima „sada definitivno potvrđeno“.

„Sv. Hubert (727.) od plemića je postao biskup u Belgiji, a zaštitnikom lovaca izabran je zbog čudesnih događaja. Ova je relikvija pronađena među ostalima 2017. i također ima svjetski značaj. U sarkofagu sv. Kordule otkriveno je i odijelo, odnosno jakna pape Inocenta XII. koji je umro 1700., a odijelo je nađeno prije četiri godine, ali je prepoznato tek u listopadu prošle godine tijekom restauracije u Hrvatskom restauratorskom zavodu u Zagrebu“, istaknuo je vlč. Jelenić dodavši da će nakon restauracije biti izloženo u Zbirci u Vodnjanu.

Izvijestio je i da je upravo iz tiska izišla monografija „Sanctuarium Adignani“ o svim relikvijama koje Vodnjan posjeduje i koja se može predstavljati diljem svijeta, a koja predstavlja „najprecizniju dokumentaciju vodnjanskih relikvija“.

Inače, Vodnjan će u ponedjeljak 3. veljače obilježiti 808. obljetnicu Župe sv. Blaža i blagdan zaštitnika svoje župe. Sv. Blaž bio je biskup u gradu Sebasti u Maloj Aziji u doba cara Dioklecijana za vrijeme najvećeg progona kršćana. Za njega kažu da je bio izučeni liječnik, činio je mnoga čudesa i zaštitnik je grla.

Ključne riječi:
relikvije sv. Hubert Vodnjan