Budi dio naše mreže
Izbornik

Crkva u Austriji okrenula se društveno odgovornom ulaganju

Beč (IKA)

Austrijska BK odlučila se za održivo i klimatski prihvatljivo vođenje i upravljanje biskupijama te s tim povezano korištenje obnovljivih izvora energije. Jedan od konkretnih mjera u tome pravcu je da će u narednih pet godina povući sva ulaganja u eksploataciju fosilnih goriva (ugljen, nafta, prirodni plin), javlja agencija Kathpress.

Godine 2015. enciklicom Laudato si’ papa Franjo je predstavio kršćanski životni program i program opstanka za čovječanstvo. To je epohalni dokument o ekološkim, socijalnim, ekonomskim i duhovnim prijetnjama i perspektivama svijeta koji nam je povjeren. U enciklici se zagovara „ekološku preobrazbu“, koja započinje osobnim životnim stilom i ima za cilj uspostavu globalnog eko-socijalnog ekonomskog i društvenog poretka. Posebno se jasno uočava globalna dimenzija ekoloških izazova u klimatskim promjenama, koju treba smanjiti, ističu austrijski biskupi u izjavi za medije nakon svog proljetnog zasjedanja održanog u Reichenau an der Raxu od 18. do 21. ožujka.

„Briga za zajedničku kuću“ središnja je tema ovog pontifikata i Crkve. Stoga je Austrijska biskupska konferencija već u jesen 2015. započela s provedbom enciklike i odlučila se za održivo i klimatski prihvatljivo vođenje i upravljanje biskupijama. S tim je povezan i pomak prema obnovljivoj energiji. U tome kontekstu biskupi su u jesen 2017. godine usvojili „Direktivu o etičkim ulaganjima“ (FINANKO). Kriteriji smjernica imaju za okosnicu „trijadu“ ekumenske kršćanske etike a to su pravda, mir i cjelokupnost stvaranja. Sredstva kojima raspolaže i upravlja Crkva ne smiju imati destruktivno djelovanje na klimu. Stoga je Austrijska biskupska konferencija odlučila potpisati Deklaraciju Globalnog katoličkog pokreta za klimu (GCCM) i u skladu s tim prilagoditi smjernice za etičku procjenu. Jedan od konkretnih mjera u tome pravcu je da će u narednih pet godina povući ulaganja iz svih gospodarskih subjekata i tvrtki uključenih u eksploataciju fosilnih goriva (ugljen, nafta, prirodni plin). To se odnosi na sve austrijske biskupije, Austrijsku biskupsku konferenciju i sve njihove institucije. Kako bi se osigurala primjena i tumačenje strožih smjernica za etička ulaganja, uspostavit će se i stalno povjerenstvo kao novi instrument.

Tako se Austrijska BK pridružila sve jačem trendu društveno odgovornog investiranja i ulaganja u takozvane etične fondove gdje ulagači ne ulažu samo u bilo kakve dionice ili obveznice nego je sve više onih koji vode računa kamo ulažu svoj novac. Posljednjih nekoliko godina osnovano je mnogo etičnih fondova širom cijelog ulagačkog spektra.