Budi dio naše mreže
Izbornik

Dan neovisnosti i blagdan sv. Srđa i Baha u dubrovačkoj katedrali Velike Gospe

Dubrovnik (IKA)

Koncelebrirano misno slavlje uz Dan neovisnosti Republike Hrvatske i blagdan zaštitnika Dubrovačke biskupije sv. Srđa i Baha 8. listopada predvodio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.

U uvodnom dijelu mons. Uzinić se osvrnuo na vrijeme kada su sv. Srđ i Bah bili zaštitnici Dubrovnika. “Prema legendi oni su bili graničari prema istoku i u tajnosti kršćani. Njihovu vjernost Kristu platili su mučeničkom smrću i postali zaštitnici Dubrovnika sve do 972. godine kada na to mjesto dolazi sv. Vlaho, a oni ostaju suzaštitnici Grada. Spominjući se Srđa i Baha”, rekao je biskup Uzinić. “Možemo se spomenuti svih onih koji su u raznim ratovima branili Dubrovnik, a posebno od 1991. do 1995. i njima možemo pridružiti one branitelje, vojnike i sve druge žrtve i vojne i civilne i odati im priznanje i za njih moliti kako bi bili pridruženi sv. Srđu i Bahu u zajedništvu svetih na nebesima, a sve druge da se nastave truditi živjeti isti onaj život služenja na dobro onih kojima su poslani.”

“U kontekstu sv. Srđa i Baha”, nastavio je mons. Uzinić, “i rata koji se dogodio na ovom prostoru a kojeg se ovih dana osobito spominjemo sa žaljenjem konstatirajući  da oni glasovi koji su doveli do toga rata nisu ostali u prošlosti nego žive i u sadašnjosti, zanimljiv je jedan detalj. A to je obrana Srđa koji nije pao i zahvaljujući tome nije pao ni grad.” Biskup Uzinić je istaknuo da vjeruje da se uz trud, ljubav i zalaganje branitelja može pripisati određena zasluga i sv. Srđu koji je na taj način vršio svoju ulogu zaštitnika i suzaštitnika Dubrovačke biskupije.

Mons. Uzinić se osvrnuo na Dan neovisnosti Republike Hrvatske naglasivši da je isti dan kada se napadao Dubrovnik, bio napad i na istok i središnji dio Hrvatske gdje su neprijatelji željeli izvršiti atentat na hrvatskog predsjednika pokojnog Franju Tuđmana. “To je bio i neposredan povod da se na tajnoj sjednici Sabora donese odluka o neovisnosti i razdruživanju s drugim republikama. Taj  Dan neovisnosti je dan kada smo pozvani jedni drugima čestitati”, rekao je biskup Uzinić, pritom čestitajući svima prisutnima rekavši kako je to također dan molitve za sve one koji su utkali svoje živote u tu neovisnost. “Zadatak nas koji sada živimo je da svoje sposobnosti ugrađujemo u dobrobit vlastite zemlje. Nije bilo lako dobiti neovisnost, ona je plaćena velikom cijenom, cijenom krvlju mnogih.”

Potrebno je promisliti što smo tom neovisnošću postigli i što smo od tog vremena od kada smo se proglasili neovisnima pa do sada ostali neovisni”, zapitao se biskup Uzinić. “Oslobodili smo se socijalizma i njegove ekonomije ali smo se dali zarobiti neoliberalizmom i ekonomijom za koju papa Franjo kaže da je ekonomija koja ubija, u kojoj jedni postaju sve bogatiji a drugi sve siromašniji.”

“Puno je pitanja koja se možemo i trebamo pitati”, dodao je biskup te kao najvažnije pitanje istaknuo: „Najvažnije je pitanje gdje je nestao onaj žar i ljubav, želja za služenjem i ulaganjem života, posebno u vrijeme kad smo osnivali državu i stvarali neovisnost, danas kada bismo tu neovisnost kroz služenje i žrtvovanje trebali živjeti.“ Danas kao da nismo spremni dati život ni za vlastitu obitelj ni za vlastitu djecu. Imamo domovinu koja polako demografski umire i za koju je pitanje ima li budućnosti.

Dan neovisnosti je dan kada se ne bismo trebali predati pesimizmu, ali je dan kada bismo trebali prepoznati svoju odgovornost. A tu nam može pomoći i današnja liturgija i ulomak iz knjige proroka Jone”, kazao je biskup. Potaknuo je vjernike da se obrate poput Ninivljana, ljudi iz grada Ninive, koji su se posuli pepelom i odlučili promijeniti način života, koji su poslušali Božji poziv i obratili se. Potaknuo je sve da prepoznaju što nije dobro počevši od sebe samoga i da krenu u obraćenje.

“Da bismo otkrili u čemu smo pogriješili možda nam može pomoći ulomak iz Biblije o Mariji i Marti”, nastavio je biskup. “Marta predstavlja kršćane koji misle da sve mogu svojim snagama. Nemaju vremena za Boga uzdaju se samo u svoje snage. Marija je ona koja je ostala samo u molitvi. Ne možemo ostati zatvoreni samo u svoj prostor i svoje potrebe”, kazao je nadalje biskup. “Potrebno je da Marija postane Marta. Nadahnjivati se Isusom i služiti kao što su činili mnogi. Ne samo nazivati se kršćaninom nego u svakom segmentu života tako i djelovati”,  zaključio je biskup Uzinić.

Svečanu misu u glazbenom djelu pratio je katedralni zbor pod vodstvom prof. Maje Marušić. Među brojnim vjernicima na misi su bili i predstavnici lokalne vlasti.