Budi dio naše mreže
Izbornik

Dan otvorenih vrata u Samostanu benediktinki sv. Margarite

Pag (IKA )

Samostan benediktinki sv. Margarite u Pagu jedan je od niza sudionika obilježavanja Europske godine kulturne baštine uz skromnu pripomoć Ministarstva kulture RH u manifestaciji Dani europske baštine koja se provodi u Republici Hrvatskoj kako bi se baštinjeno dodatno približilo široj javnosti i na taj način još više javnost zainteresirala za kulturu i kulturna zbivanja.

U sklopu ove manifestacije 30. rujna u prostorima Benediktinskog samostana bit će organizirana promocija Paškoga baškotina kao proizvoda paških koludrica čije je umijeće izrade upisano u Registar nematerijalnih dobara RH. Zainteresirani mogu posjetiti Samostan benediktinki bez naplate ulaznica u nedjelju 30. rujna u vremenu od 9 do 12.30 sati i poslijepodne od 17 do 19 sati.

Samostan sv. Margarite jedina je redovnička zajednica, zajednica (utemeljena 1318. g.) koja ima što ponuditi svim posjetiteljima i stanovnicima otoka i grada Paga, svih dobnih skupina, tijekom čitave godine. Nudi pregled pokretnog kulturnog blaga, koje je Samostan prikupljao stoljećima, nematerijalnih kulturnih dobara kao što je umijeće izrade paškoga baškotina, koludraške štrike, kolacica i sl. te proizvode tog umijeća. Zaseban je segment izrada paške čipke koja je svojom pojavom i ishodištem vezana za benediktinski Samostan sv. Margarite u Pagu i koja je 2009. uvrštena u UNESCO-ovu Listu nematerijalne kulturne baštine.

Dana 13. studenoga ove godine obilježit će se 700. obljetnica osnutka Benediktinskog samostana u gradu Pagu, ne samo u smislu obilježavanja obljetnice postojanja i opstanka samostanskog kompleksa već i potvrde jednog kontinuiteta u razvoju otoka Paga u sakralnom, kulturnom, ali i ekonomsko-gospodarstvenom smislu tim više što je i želja do same proslave ovog bitnog događaja dovršiti već započete projekte postava sakralne zbirke i izdavanja monografije o samostanu. Samostan će novom zbirkom postati nova znamenitost i kuriozitet stanovnicima i posjetiteljima otoka Paga te će ova obljetnica biti obljetnica života sakralnog i kulturnog otoka i grada Paga.

Ključne riječi:
Baškotini benediktinke Pag