Istina je prava novost.

„Dan župnoga zajedništva“ slavonskobrodske župe Gospe Brze Pomoći

U želji da sa svojim suradnicima ostvari susret zajedništva i zahvali za doprinos, koji su tijekom ove godine na različite načine davali životu svoje župne zajednice i marijanskoga svetišta, župnik slavonskobrodske župe Gospe Brze Pomoći Ivan Lenić organizirao je u subotu 1. prosinca „Dan župnoga zajedništva“.

Na susretu se okupilo osamdesetak suradnika: članovi pjevačkih zborova i župnih vijeća te drugi zauzeti suradnici. Kako su tim susretom – u nizu događanja tih dana – ujedno željeli zaključiti „Stadlerovu godinu“ tj. njegove obljetnice – 175. rođenja i krštenja, 150. svećeništva i 100. obljetnicu smrti, pohodili su novi Stadlerov spomen-dom i samostan Služavki Maloga Isusa u Brodskom Vinogorju. Vođena geslom nadbiskupa Stadlera „Imaj srce“, s. Ana Marija Kesten kroz prigodnu je prezentaciju i katehezu osvijetlila život i djelo Sluge Božjega, te predstavila družbu Služavki Maloga Isusa koju je Stadler utemeljio. Nakon pobožnosti Bezgrješnoj, misno slavlje u čast Majci Božjoj, uz župnog vikara Gabrijela Prekratića, predvodio je župnik Lenić. On je zahvalio župnim suradnicima, naglasivši kako je svaki njihov i najmanji doprinos koji daju svojoj župi i svetištu, vrijedan i dragocjen. Pojasnio je i to što ih je okupio baš u Stadlerovom spomen domu: „Želja mi je da svi osjetimo da je Stadler osoba iznimnih vrlina, čovjek velike svetosti, velikan duha koji nam je ostavio veliku baštinu. On je naš, bliz nam je i ne smijemo ga zaboraviti. On je odrastao u našem gradu, koračao našim ulicama; on nam je zato putokaz u životu, a bogatstvo njegove osobnosti i služenja nadahnuće za osnaženje našeg župnog zajedništva“, rekao je župnik Lenić.


Prigodnu pjesmu jedne Služavke Maloga Isusa, napisanu u obliku Stadlerova pisma vjernicima, pročitala je na kraju mise s. Pavka Dujmović, a župnik Lenić predstavio nakanu sestara u izgradnji i daljnjem osmišljavanju i opremanju njegova Spomen-doma. Potom su prisutni pohodili kapelu Maloga Isusa u prostorima samostana i Doma. Dan zajedništva nastavljen je zajedničkom večerom uz druženje i pjesmu.
Susretu su prethodila katehetski susreti posvećeni ovom njihovom velikom sugrađaninu i župljaninu s odraslim župljanima, te s krizmanicima 1. i 2. razreda srednje škole i OŠ „Huge Badalića“ i Gimnazije „Matije Mesića“, koje je s vjeroučiteljicama Svjetlanom Šokčević i s. Jasnom Lučić animirala s. Ana Marija Kesten iz Sarajeva.