Budi dio naše mreže
Izbornik

Druga obljetnica posvete ogulinske župne crkve Bl. A. Stepinca

Ogulin (IKA )

Druga obljetnica posvete župne crkve Bl. A. Stepinca u Ogulinu obilježena je u utorak 2. listopada misnim slavljem koje je predslavio župnik Zagorja i Modruša i ogulinski dekan dr. Željko Blagus u suslavlju mjesnog župnika župa bl. A. Stepinca fra Petra Grubišića, subraće franjevaca fra Mirka Vrgoča i Rafe Lukarića te župnika župe sv. Križa iz Ogulina Josipa Štefančića.

Propovjednik dr. Blagus objasnio je pojmove blagoslova i posvete, usporedivši ih s pojmovima beatifikacije i kanonizacije u smislu vezanja jednog čina na drugi. Dok se blagoslivlja cijela crkva kao i njeni pojedini dijelovi, posvećuje se samo oltar jer on predstavlja samog Isusa Krista a euharistija obnavlja njegovu žrtvu u Jeruzalemu. Ulje u liturgiji ima ulogu kod krizme kao i posljednje pomasti. Oltar se pomazuje uime posvećenja i predaje pod zaštitu Boga i sveca kome je crkva posvećena. Pod oltar se često stavljaju relikvije sveca ili mučenika. Dakle, pred dvije godine ova je crkva predana bl. A. Stepincu i Bogu pod čijim zagovorom on bdije nad župljanima.

U nastavku je propovjednik govorio o postupcima beatifikacije i kanonizacije u Crkvi, a nakon 20 godina beatifikacije mi i dalje čekamo kanonizaciju Alojzija Stepinca. Prvih pet stoljeća nije bilo postupaka kanonizacije i beatifikacije već samo proglašenja mučenika prve Crkve. Nakon slobode Crkve razvijaju se drugi oblici svetosti, a do 10. stoljeća crkveni sabori i biskupi proglašavaju značajne moralne osobe svetima. U 12. i 13. stoljeću zbivaju se prvi postupci beatifikacije i kanonizacije kada Papa pojedince proglašava blaženima i svetima, nakon čega nastupa zatišje u razdoblju između Tridentskoga i Drugoga vatikanskog sabora (između 1563. 1965. godine). Posebno čašćenje zaslužnih imaju redovnički redovi koji su proglasili svoje pripadnike blaženima. Dr. Blagus zatim je naveo razloge koji su doveli do zastoja kanonizacije bl. A. Stepinca te je naveo kao je sveti papa Ivan Pavao II,. unatoč protivljenju nekih političkih grupa i struja svetima proglasio Josemariju Escriva i Edit Stein. Na kraju se dr. Blagus zapitao koliko štujemo svoje postojeće svece i blaženike. Zapitajmo se koliko o njima znamo, koliko nam oni znače? Revalorizirajmo svoj odnos prema svecima, jer što će nam Crkva ako u nju ne pohodimo. Inače to sve postaje obična kolotečina. Sveci i bl. A. Stepinac od nas očekuju ustrajnost, upornost, vjernost, privrženost i strpljivost prema Bogu. Poštujmo svoju župu i mjesnu crkvu a bl. Alojzije Stepinac neka nam bude najbolji zagovaratelj, zaključio je propovijednik.

Završnu riječ uputio je župnik fra Petar Grubišić uz nadu i vjeru da će u vjerničkom puku sve više rasti svijest o proslavi obljetnice posvete crkve. Misu je animirao župni zbor pod ravnanjem Sanija Francetića.